K1 i Boks

‘Prebijao je sve redom, samo sam pokušavao preživjeti. Dva tjedna nisam mogao spavati od njegovih udaraca‘

Shannon Briggs

 JOE TOTH/BPI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Joe Toth/bpi/Shutterstock Editorial/Profimedia
Briggs je kontroverznom dlukom pobijedio Foremana, ali ne krije da je pritom primio i najteže udarce u karijeri

Umirovljeni američki boksač Shannon Briggs svojevrsnu krunu svoje profesionalne karijere doživio je početkom studenog 2006. godine, kada je tehničkim nokautom u 12. rundi pobijedio Sergeja Ljahoviča i osvojio WBO naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji. U Briggsovoj boksačkoj biografiji, međutim, stoje i obračuni s brojnim "heavyweight" ikonama kao što su George Foreman, Lennox Lewis i Vitalij Kličko. Od Lewisa i Klička je izgubio, dok je Foremana pobijedio - no ipak, na pitanje o tome tko ga je najjače udario, podcrtava upravo njegovo ime.

"Bio je nevjerojatan boksač, jedan od najvećih svih vremena. Biti s njim u ringu bilo je ludo", rekao je Briggs tijekom gostovanja u JAXXON podcastu pa istaknuo: "Bio je jedan od velikana, prebijao je sve redom, u meču s njim pokušavao sam preživjeti. Toliko me jako udario da nisam mogao vjerovati, dva tjedna nisam mogao spavati. Imao sam vrtoglavicu, zaista je snažno udarao".

Podsjetimo, Briggs i Foreman borili su se krajem studenog 1997. godine, a Briggs je slavio većinskom sudačkom odlukom. Ishod tog meča smatra se kontroverznim budući da je Foreman više i preciznije pogađao tijekom 12 rundi, imao je 58% uspješnosti (284/488), dok je Briggs pogodio 45% bačenih udaraca (223/494).

Foreman je u najvećem dijelu borbe imao inicijativu, dok se Briggs kontinuirano povlačio i, kao što je i sam priznao, "preživljavao". "Big George" ga je pogađao teškim udarcima, u posljednjoj rundi mu je i slomio nos, ali ga nije uspio nokautirati i odluka je otišla u sudačke ruke. Jedan je sudac borbu bodovao neodlučenim rezultatom 114-114, dok su druga dvojica bodovala u korist Briggsa sa 116-112, odnosno 117-113.

Linker
01. lipanj 2024 00:51