K1 i Boks

Predsjednik Top Ranka priznao da se meč Beterbiev - Bivol ne bi dogodio bez podrške saudijskog kapitala: ’Hvala Njegovoj Ekscelenciji’

Todd DuBoef

 TOP RANK/SCREENSHOOT
Saudijski kapital mijenja narative boksa, a predsjednik jedne od najvećih promotorskih kuća to priznaje

Zadnjih godina svi smo svjedoci kako saudijski kapital mijenja okvirne narative sporta općenito pa samim tim i boksa. Jednostavno više ne postoji rivalitet u financijskim okvirima i aspektima boksačkih priredbi, pa sve odnosno gotovo sve velike priredbe se održavaju pod saudijskim pokroviteljstvom. Top Rank Boxing je jedna od najstarijih i najautoritativnijih promotorskih kuća u svijetu boksa, a nju su osnovali Bob Arum i Jabir Herbert Muhammad još 1973. godine.

Upravo predsjednik spomenute promotorske kuće Todd DuBoef dao je kratki intervju za BoxingScene u kojem je otvoreno priznao da saudijski kapital pomjera granice. Naime, 1. lipnja će se održati velika borba između Artura Beterbieva i Dmitrija Bivola za ujedinjenje poluteškaških titula. "Prije su fanovi godina tražili borbe koje se nisu mogli održati zbog financija. Sada samo moraju zamoliti Njegovu Ekscelenciju po imenu Turki Alalshikh. Također cijela Saudijska Arabija i njihov kralj podržavaju boksačke priredbe u njihovoj domovini".

DuBoef na početku ipak nije želio priznati da utjecaj saudijskog kapitala bitno mijenja boks. "Ne znam hoće li se ta borba dogoditi sada samo zbog Saudijaca. Puno je očekivanja tu".

Na kraju, kada su stvari riješene DuBoef je ipak "diplomatski" priznao da saudijski utjecaj igra bitnu ulogu. "Očito je da su pomogli da se to održi na lakši i brži način. Mogu reći da se borba bez njih trenutno u ovom vremenskom periodu ne bi dogodila. Hvala Njegovoj Ekscelenciji".

Linker
17. travanj 2024 14:15