K1 i Boks

Propali pregovori između Canela i Planta, Meksikanac ostaje bez prilike postati apsolutni prvak

Canelo Alvarez i Eddie Reynoso
 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Teški i mukotrpni pregovori propali su u trenucima kad se činilo da su preostale tek sitnice

Nakon što su nekoliko tjedana pregovarali o raznim temama vezanim uz meč koji bi donio apsolutnog boksačkog prvaka super srednje kategorije, predstavnici Canela Alvareza i Caleba Planta nisu našli zajednički jezik te su razgovori završili i do meča neće doći. To je zapravo samo prava slika onoga što je danas profesionalni boks postao i kroz što je sve potrebno proći da bi se dogovorio neki meč koji ima uvjerljivo najviše sportskog smisla.

Budući da je 31-godišnji Canelo svibanjskom pobjedom nad Billyjem Joeom Saundersom svojim WBA i WBC pojasevima pridodao onaj WBO-ov, za titulu apsolutnog prvaka do 76.2 kilograma nedostaje mu tek onaj IBF-ov. Dvije godine mlađi Plant neporaženi je britanski boksač, koji je 2019. uzeo IBF titulu i do sada ju tri puta obranio. No, činjenica je da je do sada izbjegao one najbolje. Kako posjeduje ono što Canelo najviše želi, krenulo se u pregovore za meč koji bi se održao 18. rujna.

Za početak vrijedi navesti kako Canelo, otkako je raskinuo ugovor s Oscarom De La Hoyom i DAZN-om, zastupa sam sebe i do sada je potpisivao ugovore za po jedan meč. Posljednja tri tako je odradio pod okriljem Matchroom Boxinga Eddieja Hearna. Ali, budući da je Plant boksač pod ugovorom s Premier Boxing Champions organizacijom Ala Haymona, ovog puta trebalo bi se dogovoriti s njima. Canelo je vrlo lako prihvatio opciju u kojoj bi PBC preuzeo organizaciju, a na to je nagovoren najvećim honorarom karijere. Problem je bio kod ugovora. Haymon ga je pod svaku cijenu pokušavao privoljeti da potpiše ugovor na tri meča, no on je to odbijao. Na kraju je ostalo po njegovom i krenulo se u idući krug pregovora.

U trenucima kad se činilo da bi meč uskoro trebao biti potvrđen, pojavila se informacija kako je sve puklo, a s obje strane dolaze optužbe prema onoj drugoj, odnosno prohtjevima koje su smatrali suludima i koje oni nisu bili spremni prihvatiti. Prvi je o prekidu pregovora izvijestio ESPN, odnosno poznati boksački "insider", Mike Coppinger, napisavši kako je dobio informaciju kako je ugovor više puta selio od Haymona do Canelovog tima te da bi se uvijek pronašle stavke zbog kojih druga strane ne bi bila spremna staviti svoj potpis na liniju.

"Njegov lavež jači je nego što može zagristi. Mislim da je pravi motiv njegova ostavština ili novac. Canelo je dobio najveći honorar svoje karijere. Trebao je zaraditi 40 milijuna dolara, uz meksička TV prava i sponzorstvo. Nije nam to bio problem, mi smo se samo htjeli boriti. Dali smo mu sve što traži. Onda su još tražili veći postotak prihoda od ulaznica i PPV-a. Nema problema, samo da odradimo taj meč", izjavio je Plant u razgovoru za ESPN, nastavivši:

"Tražili su još neke apsurdne stvari, kao i klauzulu o revanšu. Ono što je najapsurdnije. Ako se ja ozlijedim ili razbolim, on dobiva kasnu zamjenu i bori se za za isti iznos novca. Ako se njemu tako što dogodi, mi bismo ga morali čekati. Sedam i pol tjedana smo od meča, izgubili smo dragocjeno vrijeme koje smo mogli provesti promovirajući meč."

Izjavio je to Plant dok se još nadao kako će se meč održati, a svi relevantni izvori sad govore da su pregovori prekinuti te da se neće nastavljati.

Canelo već ima neke nove planove. Umjesto ove borbe, trebao bi se ponovno uspeti u polutešku kategoriju, gdje bi napao svjetsku titulu koju drži Dmitry Bivol. Prema nekim izvorima, pregovori za ovaj meč su već krenuli, a suradnja bi se tim putem mogla ponovno sklopiti s Matchroomom.

Što se tiče borbe protiv Planta i šanse da saznamo tko je neprikosnoveni vladar super srednje kategorije, možda se nešto i može dogovoriti u budućnosti. Trenutno je to zatvorena knjiga.

Linker
20. travanj 2024 12:19