K1 i Boks

Ruska boksačica zaprijetila Imane Khelif: ‘Spremna sam te opet poslati na pod i vratiti ti za sve djevojke‘

Azalia Amineva i Imane Khelif

 AFP, Instagram (Azalia Amineva)
Amineva i kontroverzna alžirska boksačica prvi su put odmjerile snage na SP-u u indijskom New Delhiju

U kontekstu ovogodišnjeg olimpijskog turnira u ženskoj konkurenciji nedvojbeno glavna tema je Imane Khelif, alžirska boksačica uz koju se vežu kontroverze i sumnje po pitanju njezinog spola. Međunarodna boksačka federacija (IBA) suspendirala ju je sa svjetskog prvenstva nakon što su testovi u njezinom organizmu pokazali prisustvo muškog XY kromosoma, no Međunarodni olimpijski odbor dopustio joj je nastup na pariškim Igrama u kategoriji do 66 kilograma, gdje je bez problema osigurala broncu (večeras u 22.34 bori se u polufinalu protiv Tajlanđanke Janjaem Suwannapheng).

Khelif je u četvrtfinalu svladala Mađarku Annu Lucu Hamori, a onda i dala intervju za LaPresse u kojem je odgovorila na kritike koje dobiva.

"Šaljem poruku svim ljudima da poštuju olimpijske principe i načela te da se suzdrže od maltretiranja sportaša jer to može imati ogroman utjecaj. To može uništiti i ubiti ljudsku psihu, može podijeliti čovječanstvo, tako da vas sve molim da se suzdržite maltretiranja" rekla je pa istaknula da joj je cilj osvojiti zlato na Olimpijskim igrama u Parizu.

Imaneine izjave, ali i sam nastup na pariškoj smotri, međutim nisu se svidjele njezinoj bivšoj protivnici, Azaliji Aminevoj, koja joj je poslala oštru poruku putem društvenih mreža.

"Bok, Imane... Ne misliš li da se oko tebe stvorio neutemeljen ‘hype‘? Sjećaš li se kada smo boksače na Svjetskom prvenstvu u Indiji 2023. godine gdje sam te poslala u nokdaun? Spremna sam ponoviti taj trenutak i poslati te ponovno na pod kako bih ti vratila za sve djevojke koje si dosad pobijedila", poručila je 21-godišnja Ruskinja.

Kao što je Amineva navela, ona i i Imane boksale su prošle godine na SP-u u New Delhiju. Unatoč spomenutom nokdaunu, Khelif je slavila većinskom sudačkom odlukom, no njezina je pobjeda kasnije, zbog rezultata hormonskog testa, preinačena u "no contest". Amineva je, pored tog meča, u amaterskoj karijeri ukupno odradila 21 borbu i iz svake od njih izašla kao pobjednica, uz šest isporučenih nokauta.

Linker
16. rujan 2024 14:27