K1 i Boks

‘S Tysonom sam odradio 96 rundi, ali tri teškaša su me jače udarila. Kad oni udare, kao da te pogodila vreća cementa‘

Glenn McCrory

 Facebook/Glenn Mccrory
Glenn McCrory sparirao je s ‘Iron Mikeom‘ uoči njegovih mečeva protiv Tyrella Biggsa i Larryja Holmesa

Vrhunac karijere Glenna McCroryja (30-8-1) bilo je osvajanje IBF-ove titule svjetskog "cruiserweight" prvaka početkom lipnja 1989. godine pobjedom nad Patrikom Lumumbom. Prije nego se opasao navedenim pojasom, međutim, ovaj umirovljeni britanski boksač stekao je slavu sparirajući s najboljim teškašima toga vremena, uključujući i velikog Mikea Tysona.

Godine 1987., naime, McCroryju je ponuđeno da se pridruži pripremnom "Iron Mikeovom" pripremnom kampu, a što je on objeručke prihvatio.

"Tysonov tabor bio je zabrinut da bi me mogao ubiti ili tako nešto, ali ja sam prihvatio ponudu. To je upravo ono što mi je trebalo da vratim samopouzdanje. Izgubio sam mnogo samopouzdanja boksajući u teškoj kategoriji tako da mi se ovo činilo kao sjajna prilika da dobijem nešto natrag. Mislio sam da ako mogu izdržati s Tysonom onda mogu izdržati s bilo kim", ispričao je McCrory u intervjuu za TalkSPORT.

McCrory je izdržao i pokazao se dobrim na sparinzima, te bio Tysonov sparing partner uoči njegovih okršaja za WBA, WBC i IBF naslove protiv Tyrella Biggsa i Larryja Holmesa.

"S Mikeom sam odradio 96 rundi s Mikeom, a nanio sam mu i masnicu ispod oka, što je privuklo veliku pozornost američkog tiska", ponosno je istaknuo danas 59-godišnji Britanac.

S obzirom na Tysonovu reputaciju jednog od najjačih udarača svih vremena, kao logično pitanje za McCroryja nametalo se i ono o tome je li ga bivši apsolutni prvak kraljevske divizije udario najsnažnije od svih boksača s kojima je dijelio ring, međutim, "Gentleman" je izdvojio "bombe" trojice drugih teškaša.

"Bio sam u ringu s većim udaračima i jačim momcima od Tysona, jedan od njih je Lennox Lewis. Biti udaren od Lewisa je ipak bilo nešto drugo. Razlika kod Tysona je u tome što te on mogao izuzetno snažno udariti pet puta zaredom. Bio bi ispred tebe, pa bi ti bio s jedne strane, pa s druge...ali Lewis je bio veći, snažniji i čvršći borac. Tyson je bio manji tip, udarao je snažno, vjerujte mi, ali njegova brzina i kombinacije su bile ono čime vas je doista ozlijeđivao", ispričao je McCrory, koji je od Lewisa izgubio (nokautom) u meču održanom krajem rujna 1991. pa podcrtao još dva imena čiju je moč udarca osjetio na sparingu:

"Sparirao sam s Trevorom Berbickom i Jamesom ‘Bonecrusherom‘ Smithom. Biti udaren od tih dečki bilo je kao da te pogodi mokra vreća cementa. Teško je reći tko me najjače udario od sve trojice navedenih, ali definitivno su se svi istaknuli".

Linker
07. rujan 2024 10:47