K1 i Boks

‘Spreman sam i publici ću pružiti dobar meč. Bit će to moj ispušni ventil, a Tok bi mogao završiti ozlijeđen‘

Mladen Brestovac

 GORAN MEHKEK Cropix
Razgovarali smo s legendarnim ‘Scorpion Stingom‘ uoči njegovog nastupa na Glory 95 priredbi

Posljednji ples. Tako bismo, u dvije riječi, najefektnije mogli najaviti nastup Mladena Brestovca (55-14-1, 37 nokauta) na Glory 95 priredbi koja će 21. rujna biti uprizorena u zagrebačkoj Areni. Legendarni "Scorpion Sting", jedan od najvećih kikboksača u hrvatskoj povijesti, svojim je "high kickovima" godinama "gasio" protivnike te popunjavao najspektakularnije borilačke kompilacije i YouTube "highlightse", a onda 2018. objesio rukavice o klin, da bi nepunih šest godina kasnije primio Gloryjev poziv koji se ne odbija i odlučio ipak još jednom "zaplesati" među konopcima u svom povratničkom - a ujedno oproštajnom - meču.

Oproštaj pred domaćom publikom

"Još od prošle godine se šuška da će se Glory vratiti u Hrvatsku, povukla me malo ta informacija u smislu da bih se i ja možda mogao ponovno boriti. Kako je vrijeme prolazilo, mislio sam da od toga neće biti ništa, ali onda su mi se javili iz Gloryja, rekli da rade priredbu u devetom mjesecu i pitali me bih li i ja htio nastupiti. Rekao sam im da moram vidjeti kako ću funkcionirati kad krenu pripreme, a na samom početku priprema mi je bilo poprilično teško jer se tijelo već pomalo odviknulo od takvih napora. Tih dana sam im pisao da to sve skupa možda i nije dobra ideja, ali oni su me podržavali da nastavim trenirati i govorili mi da bi bilo zaista odlično da se borim, a istovremeno je krenuo i ‘hype‘ oko priredbe i bilo mi je žao to propustiti tako da sam na kraju ipak pristao na borbu" - ispričao nam je 40-godišnji hrvatski borac u srijedu na otvorenom treningu u Spartan Gymu pa dodao:

"Puno mi znači nastup na ovoj priredbi, da Glory nije došao u Zagreb ovaj se meč sigurno nikad ne bi dogodio. Nisam ga tražio, nisam nikoga molio da me negdje ubaci, jednostavno se sve spontano odvilo.

image

Mladen Brestovac

GORAN MEHKEK Cropix

Kao što je uvodno spomenuto, Brestovac je posljednju borbu odradio sredinom listopada 2018. godine, na FFC 31 priredbi u Las Vegasu, kada je nokautirao Brazilca Jhonatu Diniza. Od tada je, dakle, prošlo nepunih šest godina, pa se nametalo pitanje u kakvoj je trenutačno formi, odnosno u kakvom ga izdanju zagrebačka publika može očekivati u Areni.

"Kondicijski sam odlično pripremljen, barem koliko to mogu biti s obzirom na godine. Jedino što bih možda promijenio je duljina priprema, spremao sam se tri mjeseca, a to nije dovoljno da tijelo ponovno naučiš na borbu s čovjekom. Malo mi fali tog osjećaja za borbu s čovjekom, za to bi trebalo odraditi još dva-tri ciklusa priprema, ali to se, nažalost, neće dogoditi. Borit ću se ovakav kakav jesam, haha, mislim da sam generalno spreman i da ću pružiti publici dobar meč", istaknuo je dobro raspoloženi Mladen.

Hrabri Vladimir Tok

"Scorpion Sting" će u ringu zagrebačke Arene odmjeriti snage s još jednim veteranom, njemačkim predstavnikom Vladimirom Toktasynovom (51-20, 28 nokauta).

"Od njega očekujem da ide prema naprijed i da traži borbu rukama, to mu je, u kombinaciji s ‘low kickovima‘ najjače oružje, i tome će u borbi težiti. Ja ga moram držati na distanci, daleko od sebe, pogađati ga svojim udarcima, kako nogama, tako i rukama, i na taj način doći do pobjede".

Zanimljiv je podatak da je Toktasynov (u borilačkim krugovima poznatiji kao Tok) za 12. listopada, dakle samo tri tjedna nakon obračuna s Brestovcem, ugovorio boksački meč s MMA rukavicama protiv Agrona Smakićija u austrijskoj Sparta Royale organizaciji. Pitali smo Mladena koliko je mudro u tako kratkom periodu ugovoriti mečeve s dva toliko opasna hrvatska borca kao što su on i Smakići.

image

Mladen Brestovac

GORAN MEHKEK Cropix

"Ne znam koliko se za to treba pripremati i na koliko će rundi boksati, ali vjerujem da on on najbolje zna koliko može i koliko je spreman. Vjerojatno očekuje da će moći boksati, da mu ruke neće biti ozlijeđene i da će moći odraditi i taj meč", odgovorio nam je legendarni kikboksač, a na naše pitanje što on osobno misli hoće li Tok biti u stanju boksati s Agijem, odgovorio je uz osmijeh:

"Ne znam, haha, teško je reći i procijeniti... Nikad se ne zna kako jedan meč može završiti, u ovom našem bi se mogao ozlijediti do te mjere da ne može ni trenirati, a imam osjećaj da će tako i biti, prije nego da će biti dobar za meč sa Smakićijem".

"Signature move"

Zaštitni znak našeg sugovornika je "high kick", a samim time jedno od neizbježnih pitanja bilo je i ono možemo li očekivati da jedan njegov "signature move" sijevne i 21. rujna u zagrebačkoj Areni.

"Na početku priprema je to bio visoki ‘middle kick‘, a ne ‘high kick‘, haha, ali sad je to već respektabilan udarac. Nadam se da će sijevnuti, ali kad se određeni udarac previše potencira onda zna biti slučaj da se na kraju i ne dogodi. Svi to čekaju, čak i protivnik, i onda ga je teže plasirati, pa sam se, baš zbog toga, fokusirao i na neke druge stvari osim ‘high kicka‘", otkrio nam je pa govorio o tome koliki je značaj činjenice da se Glory (nakon ožujka 2014. i priredbe koju su predvodili Mirko Filipović i Remy Bonjasky, a na kojoj je nastupao Brestovac) ponovno vraća u hrvatsku prijestolnicu.

image

Mladen Brestovac

GORAN MEHKEK Cropix

"Stvarno se jako dugo veliki kikboksački ‘event‘ nije dogodio u Zagrebu i Hrvatskoj. Glory se, evo, vraća nakon deset godina, jedino mi je žao što su u glavnoj borbi večeri dva stranca. Bilo bi puno lakše da je ipak neki domaći borac u glavnoj borbi večeri. Da Glory dolazi svaka tri-četiri mjeseca u Zagreb onda bi to bilo drugačije i bilo bi sasvim u redu da su dva stranca u ‘main eventu‘, ali s obzirom na to da ovako rijeko dolaze i da je cilj promovirati naše borce, onda je šteta da ipak nisu mogli napraviti glavnu borbu s domaćim predstavnikom".

"Osjećam olakšanje"

Oproštajni mečevi uvijek sa sobom nose i pozamašnu količinu emocija, kako kod publike tako i kod samih sportaša. Pitali smo Brestovca kako se osjeća povodom činjenice da će meč na Glory 95 priredbi biti i službeno posljednji u njegovoj bogatoj karijeri, odnosno je li mu žao ili to ipak doživljava kao svojevrsno olakšanje.

image

Mladen Brestovac

GORAN MEHKEK Cropix

"Na ovaj posljednji meč gledam kao na ispušni ventil. Osjećam olakšanje jer znam da više nisam za to, nemam više taj ‘mindset‘ koji me tjera da grizem za rezultatom, tražim mečeve i pokušavam doći do vrha, tako da mi je zbog toga i drago da će ovo biti moja posljednja borba", iskren je bio legendarni hrvatski nokauter pa zaključno poslao poruku svim borilačkim sladokuscima koji će 21. rujna pohoditi kikboksački spektakl u ZG Areni, odnosno onima koji još eventualno dvoje o svom dolasku:

"Dođite i podržite hrvatske borce, podržite sport i Gloryjevu priredbu. Radi se o svjetskoj top organizaciji i bilo bi šteta da bude praznih mjesta u zagrebačkoj Areni".

Linker
15. rujan 2024 13:21