K1 i Boks

Statistika meča pokazuje kako je Tyson pogodio gotovo dvostruko više udaraca

Roy Jones Jr. i Mike Tyson
 Joe Scarnici / Getty Images North America / AFP
Čini se kako je nezadovoljstvo Mikea Tysona i njegovih fanova imalo temelja

WBC-ovi "celebrity" suci, odnosno troje bivših svjetskih boksačkih prvaka, bilo je zaduženo za bodovanje ekshibicijskog meča Mikea Tysona i Roya Jonesa Jr., odnosno njihovim bodovanjem trebao se odlučiti dobitnik pojasa koji je organizacija za ovu prigodu posebno dala izraditi. No, nisu uspjeli u tome, budući da je sutkinja Christy Martin dodijelila svakom po četiri runde, po Chadu Dawsonu je uvjerljivi pobjednik bio Tyson, dok je bodovna kartica Vinnyja Pazienze poprilično uvjerljivo otišla prema Jonesu. Pojas su na kraju dobili obojica, a po internetu su se pojavili komentari kako je to vjerojatno bila i namjera WBC-a.

Puno fanova, posebno onih koji su srcem bili uz "Iron Mikea", ali i sam Mike nedugo nakon borbe, izražavalo je nezadovoljstvo takvom odlukom, smatrajući da je Tyson bio uvjerljiviji i bolji. Osim što je bio agresivniji te je konstantno tražio akciju, tvrdili su da je u zbroju pogodio više udaraca. Nakon što je objavljena službena statistika Compuboxa, najpoznatijeg sustava za vođenje boksačke statistike, takve kritike dobile su temelj.

Prema toj statistici, Tyson je tijekom meča pogodio 67 udaraca, dok je Jones pogodio gotovo dvostruko manje, odnosno 37. Kad gledamo po rundama, tek u šestoj rundi bili su izjednačeni, dok je sve ostale Tyson pogodio više puta pa čak i u sedmoj rundi, za koju se dobio dojam kako je Jones napokon podigao ritam. Bit će da njegovi udarci ipak nisu bili tako precizni kao što se stvorio dojam pred ekranom.

Compubox

Da je meč bodovala komisija, vjerojatno se ne bi dogodilo ovo što se dogodilo, no oni su u startu bili protiv toga. Među posljednjim odlukama prije meča, slijedom svega se našla i ona da, pošto se radi o ekshibiciji, službenog pobjednika neće biti. Na kraju nije bio niti ovog WBC-ovog. Svakako vrijedi spomenuti kako je meč bio ponuđen na kladionicama te se kao rezultat uzimalo upravo to neslužbeno bodovanje elitne organizacije. Sva tri suca meč su gledati od kuće te na kraju poslali rezultat.

Tyson i Jones zabavili su fanove, a to je na kraju ono najvažnije te je svrha meča ispunjena. Mnogi su rekli kako je Tyson i s 54 godine izgledao bolje nego 2005. godine, u svom meču protiv Kevina McBridea. Tada je u mirovinu otišao ostavivši jako loš dojam i gorak okus u ustima. Ovim nastupom, iako je svima jasno da ovo nije bio ozbiljan natjecateljski boks, moguće da je dio njega uspio isprati.

Linker
14. travanj 2024 11:14