K1 i Boks

Tek treća osoba u povijesti boksa kojoj bi to uspjelo - iz srednje kategorije uzeti titulu u teškoj

Claressa Shields

 Gregory Shamus/Getty images/Profimedia
Claressa Shields najavila je svoju sljedeću borbu s kojom bi mogla ispisati boksačku povijest

1891. godine Bob Fitzsimmons nokautirao je Nonpareila Dempseya i osvojio naslov svjetskog prvaka srednje kategorije, a šest godina kasnije svladao je Jamesa J. Corbetta i postao prvak svijeta u teškoj kategoriji.

Gotovo stoljeće poslije, Roy Jones Jr. bodovno je nadvladao Bernarda Hopkinsa i uzeo IBF-ov pojas srednje kategorije, a deset godina nakon toga ponovio je isto protiv Johna Ruiza i postao tek drugi srednjoteškaš koji je osvojio i naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji.

Sada, 127 godina nakon što je Fitzsimmons dosegao teškašku krunu, nova se borkinja nada da će ponoviti njegov uspjeh.

Samoprozvana "GWOAT" (Greatest Woman Of All Time), Claressa Shields, prenijela je svoje amaterske uspjehe u profesionalni boks osvojivši ujedinjene naslove u supersrednjoj kategoriji u svojoj tek četvrtoj službenoj borbi, a nakon toga se sljedeće godine spustila u kategoriju niže (srednju) i bodovno svladala Hannu Gabriels za WBA i IBF naslove.

Protiv naše Ivane Habazin je ušla u ring 10. siječnja 2020. godine u borbi za tada upražnjene WBC i WBO naslove. Svladala je našu najbolju boksačicu jednoglasnom sudačkom odlukom rezultatima 100-90, 99-89 i 100-89. Habazin je u šestoj rundi bila prisiljena kleknuti nakon niza jakih udaraca u tijelo i glavu, ali taj kratki predah bio joj je dovoljan da izdrži rundu do kraja.

Otada se Shields etablirala kao najveća ‘‘pound-for-pound‘‘ zvijezda ženskog boksa, spustila se čak i u supervelter kategoriju da bi 2021. godine pobijedila Marie Eve Dicaire u borbi za titulu. Zatim je ponovo postala prvakinja srednje kategorije svladavši staru rivalku Savannu Marshall - Marshall je inače jedina borkinja koja je pobijedila Shields u amaterskom boksu.

Da dodatno učvrsti status legende ženskog boksa, Shields je najavila šokantan uspon u tešku kategoriju gdje će se obračunati protiv WBC prvakinje, Vanesse Lepage-Joanisse, u Detroitu.

U razgovoru za Sky Sports, Shields je obećala ‘donijeti onu GWOAT energiju‘ i nastaviti ‘stavljati ženski boks na kartu‘.

"Ovo je značajna i jedinstvena borba u kojoj se penjem za čak dvije kategorije protiv vrlo jake prvakinje u mojoj potrazi da postanem svjetska prvakinja u četvrtoj težinskoj kategoriji.‘‘

‘‘Planiram raditi ono što najbolje radim: donijeti onu GWOAT energiju i nastaviti stavljati ženski boks na kartu.‘‘

‘‘Uzbuđena sam što ću donijeti još jednu zabavnu borbu u Little Caesars Arenu. Prošli put ju je napunilo 12 tisuća navijača, a ovaj put ćemo podići krov."

Rođena u Quebecu, Lepage-Joanisse pokušala je osvojiti teškašku titulu već u svojoj četvrtoj profesionalnoj borbi, ali ju je Alejandra Jimenez nokautirala u trećoj rundi i nanijela joj prvi profesionalni poraz.

Šest i pol godina i tri pobjede poslije, 28-godišnja Kanađanka dobila je još jednu priliku i ovaj put je bilo dovoljno da podijeljenom sudačkom odlukom svlada Abril Argentinu Vidal i preuzme upražnjeni WBC pojas. Uoči svog najvećeg izazova dosad, Lepage-Joanisse se nije činila impresionirana činjenicom da će se boriti protiv dvostruke olimpijske zlatne medaljašice.

"Ne znači mi je li to Claressa ili netko drugi. Moj je život ispunjen izazovima."

Priredba će se održati 27. srpnja u Little Caesars Areni u Detroitu, a na rasporedu će biti i borbe za WBO i privremeni WBA naslov u poluteškoj kategoriji.

Linker
13. lipanj 2024 12:57