K1 i Boks

Terence Crawford odrekao se titule u velteru kako bi zadržao ‘novi‘ WBA pojas u višoj kategoriji

Terence Crawford

 ESPN
Pitanje je kojom se niti vodiljom vodi sam Crawford i njegov tim, mnogi se pitaju koja je njegova ‘težinska granica‘

Terence Crawford odrekao se WBA pojasa koji je osvojio prošle godine u velter kategoriji te je odlučio zadržati WBA naslov u "junior middleweight" kategoriji, koji je nedavno osvojio, prema članku objavljenom na službenoj stranici te organizacije.

Ova odluka nije iznenađujuća. Crawford nije pokazivao interes za ostankom u kategoriji do 67 kilograma nakon prošlogodišnje pobjede nad Errolom Spenceom. Nakon što je postao nepobjedivi prvak u velter kategoriji, Crawford je ostao bez IBF pojasa, postao je takozvani "prvak u mirovanju" prema WBC-u, i odrekao se WBO titule.

Umjesto toga, Crawford (41-0, 31 KO) je prešao u spomenutu "junior middleweight" kategoriju i prije četiri tjedna pobijedio Israila Madrimova za WBA naslov u toj težinskoj kategoriji.

S obzirom na to da Crawford više nije glavni nositelj WBA naslova u velter kategoriji, ta čast sada pripada Eimantasu Stanionisu.

Stanionis (15-0, 9 KO) je postao sekundarni "regularni" nositelj WBA naslova zahvaljujući pobjedi podijeljenom odlukom sudaca nad Radzhabom Butaevim u travnju 2022. Prvu obranu naslova ostvario je otprilike dvije godine kasnije, pobijedivši jednoglasnom odlukom Gabriela Maestrea u svibnju 2024. na uvodnom dijelu priredbe Canelo Alvarez vs. Jaime Munguia.

IBF pojas u velter kategoriji sada pripada Jaronu "Boots" Ennisu, koji je promoviran s privremene titule koju je osvojio u siječnju 2023.

Nositelj WBC naslova u velter kategoriji je Mario Barrios, koji je osvojio privremeni pojas u rujnu 2023.

WBO pojas u velter kategoriji sada je oko struka Briana Normana Jr., koji je unaprijeđen s privremene titule koju je osvojio u svibnju 2024.

Linker
13. rujan 2024 01:26