K1 i Boks

Terence Crawford otkrio ključan savjet za pobjedu nad Spenceom: Savjetovao ga je veliki boksački talent

Shakur Stevenson (lijevo) i Terence Crawford (desno)

 Instagram (shakur Stevenson)

Tri tjedna prošla su od spektakularnog nastupa Terencea Crawford na boksačkom spektaklu u Las Vegasu, ali boksačka javnost još uvijek priča o onome što je ‘‘Bud‘‘ napravio u meču protiv Errola Spencea Jr-a.

Bio je to meč za ujedinjenje svjetskih titula u velter kategoriji (-147 ‘lbs‘), a Terence Crawford u meč je ušao kao nositelj WBO svjetske titule, dok su ostala tri pojasa bila u vlasništvu do tada neporaženog Spencea. Dva neporažena boksača, dva svjetska prvaka našla su se na suprotnim stranama, a očekivao se jako uzbudljiv i napet meč.

Na kraju smo dobili totalnu dominaciju Terencea Crawforda. Fantastični američki boksač odradio je meč za pamćenje, deklasirao je Spencea, a do pobjede je došao prekidom u devetoj rundi. Tom pobjedom Crawford je postao apsolutnim prvakom velter kategorije, a njegov nastup dugo će biti predmet brojnih analiza i izučavanja od strane boksačkih analitičara.

Osim što je bio sjajan u napadačkom smislu, Terence Crawford silno je oduševio i obrambenim segmentom. Spence ga nije uspijevao ozbiljnije ugroziti gotovo niti u jednom trenutku, a Crawford je u intervjuu sa Shawnom Porterom otkrio kako mladi Shakur Stevenson ima velike zasluge u njegovoj pobjedi nad Spenceom.

‘‘Htio sam se potući, htio sam tučnjavu. Spence se nije borio s nekime tko je imao samopouzdanja ili dovoljno vještine da uđe u ring s njim i kaže: ‘Okej, idemo vidjeti kako se nosiš s udarcem u bradu. Idemo vidjeti kako podnosiš udarce u tijelo. Hajdemo saznati kako reagiraš kada je na suprotnoj strani netko koga ne možeš zlostavljati unutar ringa‘. Sve to prolazilo je mojim mislima i pitao sam se kako trebam pristupiti borbi. Ali Shakur mi je rekao da ipak boksam, odnosno da se ne tučem.‘‘, otkrio je Crawford važan savjet koji je dobio od svog mlađeg kolege i prijatelja.

Dakle, Terence Crawford bio je jako blizu toga da se odluči za otvorenu tučnjavu sa Spenceom. Takav pristup možda ga ne bi koštao pobjede, ali sigurno bi pretrpio puno više štete da je na taj način boksao. Ovako je Crawford ipak poslušao savjet i odlučio se za tehničko nadmetanje u kojem je totalno nadjačao Spencea.

26-godišnji Shakur Stevenson (20-0) nerijetko ističe važnost Terencea Crawforda za sve svoje uspjehe. U nekoliko navrata Shakur je prepričao kako je na prvom sparingu s Crawfordom spoznao koliko zapravo mora raditi i napredovati da bi se nosio s najboljima, a njihov sparinzi kasnije su izrasli i u veliko prijateljstvo. Čini se da Shakur Stevenson više nije u fazi u kojoj samo uči od Crawforda, nego je dogurao do faze u kojoj Crawford može ponešto naučiti i od njega.

‘‘Okružite se velikanima i postat ćete velikan‘‘, napisao je Shakur Stevenson u jednom od svojih nedavnih ‘‘tvitova‘‘ a zapravo se osvrtao na svoje prijateljstvo s Crawfordom.

Obojica rade velike stvari na najvišoj sceni i očito je da jedan iz drugog izvlače ono najbolje.

Linker
28. travanj 2024 17:04