K1 i Boks

Tko će zamijeniti Wildera? Furyjev promotor otkrio pet glavnih kandidata!

Deontay Wilder i Tyson Fury
 Mark RALSTON / AFP
Trenutno postoji pet kandidata za boksača koji će se u prosincu suprotstaviti Tysonu Furyju

Američki promotor Tysona Furyja i vlasnik Top Rank Boxinga, Bob Arum, ovih je dana potvrdio kako je Deontay Wilder propustio priliku aktivirati klauzulu o revanšu protiv njegovog boksača. To bi značilo da nema nikakve prepreke u ostvarenju Furyjevih planova da u prosincu odradi meč kod kuće u Velikoj Britaniji, točnije u Londonu. Datum na kojem se trenutno radi je 5. prosinca.

Bila bi to njegova obrana titule WBC prvaka svijeta, ali i meč kojim bi se pripremio za okršaj protiv Anthonyja Joshue. Prema informacijama s ranijih pregovora, takvih ogleda bi u idućoj godini trebalo biti dva, neovisno o ishodu prvog koji se očekuje na proljeće. Joshua će prije toga ima zadatak u prosincu savladati Kubrata Puleva, dok će na Furyju biti obaveza pobjede u "homecoming" meču.

A tko bi mu mogao biti protivnik? Jedno ime već je iskočilo u prvi plan, a to je Agit Kabayel, no daleko je taj meč od službene potvrde. Da je 28-godišnji boksač iz Njemačke ipak jedan od kandidata, potvrdio je Arum u razgovoru za iFL, navevši ga među pet imena između kojih će se na kraju odabrati suparnik "Gipsy Kinga".

Zanimljivo, 88-godišnji Arum prvo je naveo Efea Ajagbu (14-0, 11 KO), 26-godišnjeg Nigerijca koji se nalazi na 23. mjestu BoxRecove ljestvice teške kategorije, a koji je ove godine nastupio već dva puta. Kabayel (20-0, 13 KO) je spomenut nakon Afrikanca, a onda je Arum dodao i ime Oscara Rivasa (26-1, 18 KO). Rivas je 13. boksač spomenute ljestvice, ali nije nastupao od srpnja prošle godine, kad mu je prvi poraz u karijeri nanio Dillian Whyte. Dodao je kako su Ajagba i Kabayel u vrlo dobroj poziciji, budući da je on osobno njihov promotor.

Naveo je Arum kako postoje još dva imena, koja u početku nije naveo, no saznaje se kako su u pitanju Michael Hunter i Charles Martin. Hunter (18-1-1, 12 KO) je sedmi boksač svijeta po BoxRecu te prema tome i najbolje rangiran boksač od svih opcija. On se nije borio od prosinca prošle godine i neodlučenog meča protiv Alexandra Povetkina. Charles Martin (28-2-1, 25 KO) je bivši svjetski prvak koji se nalazi na 14. mjestu, a posljednji je meč imao u veljači, kad je savladao Geralda Washingtona.

Arum je otkrio kako treba provjeriti tko je slobodan od navedenih boksača te nakon toga krenuti u pregovore. Gotovo je sigurno kako će se Fury boriti prvog vikenda u prosincu te se nadaju da bi uskoro trebalo biti poznato i protiv koga. Arum i njegov Top Rank trebat će se usuglasiti s Frankom Warrenom, koji je zapravo glavni Furyjev promotor, no on vjeruje da tu neće biti problema, dodajući kako je u potpunosti zadovoljan njihovom trenutnom suradnjom.

A Deontay Wilder? Trenutno nitko ne zna kakav je njegov status te kako će ovo sve utjecati na njega.

Linker
18. travanj 2024 09:31