K1 i Boks

Trevor Bryan 22. pobjedom u karijeri, obranio je je ‘izmišljeni‘ pojas svjetskog prvaka teške kategorije

Trevor Bryan

 Judy Eddy/Wenn/Profimedia
32-godišnji američki boksač, još uvijek je neporažen u svojoj profesionalnoj karijeri

Jedno od najnepoznatijih imena koje trenutno drži titulu svjetskog prvaka u boksu, svakako je ono Trevora Bryana (22-0-0). Američki boksač vlasnik je WBA (Regular) titule svjetskog prvaka, a sinoć ju je uspješno obranio savladavši Jonathana Guidryja.

Ako se pitate što je ''regular'' titula, radi se o posebnoj tituli koju je WBA uveo 2000. godine. Na taj način, WBA štiti svog prvaka, u slučaju da dođe do neke od preostale tri elitne titule. Osvoji li WBA-ov prvak neku od te tri titule (WBC, IBF, WBO), postaje WBA super prvakom, a zatim se uvodi mogućnost osvajanja ''regular'' titule. Na taj način, ukoliko njihov ''super'' prvak izgubi, oni i dalje imaju prvaka (regular). Trenutno tu titulu nosi upravo Trevor Bryan, no radi se o tituli koja nema vrijednost kao WBA super, niti kao neka od preostale tri elitne titule.

Bryan je taj pojas osvojio u siječnju protekle godine, nokautiravši Bermanea Stivernea u 11. rundi borbe. Ipak, unatoč ne naročito zvučnom protivniku s kojim se sinoć susreo, Bryan se poprilično namučio da obrani svoju titulu. Podijeljenom sudačkom odlukom, Bryan je pobijedio ne naročito poznatog, Jonathana Guidryja (17-1-2). Izazivač je 82. teškaš na Boxrecovoj ljestvici teškaša, a u svom rezimeu, nema apsolutno niti jednu zvučniju pobjedu.

Ipak, Bryan je došao do svoje 22. pobjede u jednako toliko nastupa. Njegov rezime trenutno izgleda solidno, a WBA (Regular) titula samo mu dodatno podiže vrijednost. Ipak, pitanje je što ovaj američki teškaš može pružiti protiv elite u teškoj kategoriji.

Linker
19. travanj 2024 20:52