K1 i Boks

Tyson Fury: ‘Da sam znao da gubim, pokušao bih završiti Usyka. Svi u mom kutu vjerovali su da vodim na sudačkim karticama‘

Tyson Fury

 Fareed Kotb/AFP/Profimedia
‘‘Gypsy King‘‘ i njegov tim bili su uvjereni da su u vodstvu na sudačkim karticama

Teško je Tyson Fury prihvatio poraz od Oleksandra Usyka, ali teško je Furyju i zamjeriti zbog toga. ‘‘Gypsy King‘‘ imao je priliku okruniti svoju karijeru statusom apsolutnog prvaka svijeta i upitno je hoće li ikada više dobiti takvu šansu.

Oleksandr Usyk vrlo brzo će ostati bez IBF-ovog pojasa, što je već nebrojeno puta ispričana priča. IBF želi da Usyk sljedeći meč odradi protiv prvorangiranog izazivača, što je u ovom slučaju Filip Hrgović, ali Oleksandr Usyk ima revanš klauzulu i Tyson Fury bit će njegov sljedeći protivnik, ako sve pođe po planu.

Tako će Fury i Usyk u revanšu boksati za tri svjetske titule, dok IBF-ov pojas neće biti u igri. Osim činjenice da je propustio postati apsolutnim prvakom svijeta u teškoj kategoriji, Fury je pretrpio prvi poraz u karijeri, a do poraza je došao tijesnom sudačkom odlukom.

Jedan sudac čak je bodovao meč u njegovu korist, dok su ostala dva suca ipak pobjedu dodijelili Usyku, sasvim zasluženo. Dok je još bio ‘‘vruće glave‘‘, Fury je imao ispad, točnije izjavu u kojoj je naveo kako su Usyku ‘‘poklonili pobjedu jer je njegova država trenutno u ratu s Rusijom‘‘.

Jasno da to nije razlog zbog kojeg je Usyk došao do pobjede. Ukrajinac je jednostavno bio blago bolji i napravio je prevagu u ključnim rundama. Tyson Fury usporio je u kasnijim rundama, bio je na pragu poraza nokautom i nije napravio dovoljno za odnijeti pobjedu. U jednom od svojih obraćanja medijima nakon meča, Fury je rekao kako bi njegov pristup vjerojatno bio drukčiji da je bio svjestan kako gubi na sudačkim karticama.

‘‘Zahvaljujem Oleksandru na dobroj borbi. Bio je to tijesan meč, znate? Vjerovao sam da sam napravio dovoljno, ali ja nisam sudac. Ne mogu bodovati meč dok boksam. Da su mi uoči posljednje runde rekli: ‘U zaostatku si, pokušaj ga završiti.‘, ja bih to i učinio. Ali svi u mom kutu vjerovali su da vodim. Sukladno tom razmišljanju, sve što sam trebao jest nastaviti boksati kako sam i boksao, mislio sam da će to biti dovoljno. Ali, tako je, kako je. Neću plakati za prolivenim mlijekom. Upisao sam mnoštvo pobjeda i zahvalio sam Bogu na tome. Sada sam upisao ovaj jedan poraz u tijesnoj, tijesnoj borbi protiv tipa kakav je Usyk. Dao sam sve od sebe i uživao sam u borbi. Oleksandr je dobar borac. Ja sam pogađao njega, on je pogađao mene i bio je to dobar meč. Nadam se da ste uživali onoliko koliko sam ja uživao primajući sve ove udarce u lice.‘‘, rekao je Fury.

Vidljiva je razlika u Furyjevim izjavama koje je dao ‘‘vruće glave‘‘ i nakon što su se donekle slegli dojmovi. Svjestan je Fury da je meč bio jako neizvjestan i težak za bodovanje, a takvi mečevi mogu otići na obje strane. Usyk je ovaj put bio bolji za nijansu, ali Fury već u revanšu može napraviti određene preinake i uzvratiti Ukrajincu.

Linker
24. srpanj 2024 10:44