K1 i Boks

U Miamiju priredba YouTubera protiv TikTokera, glavnom borcu veća zarada nego Khabibu za McGregora

 Battle of the Platforms
Čini se da su braća Paul pokrenuli lavinu koja će se teško zaustaviti

Pomalo izvan borilačkih krugova organizirala se još jedna boksačka priredba na kojoj neće nastupiti boksači. Tako najbolje možemo opisati ono što se će se večeras (subota, 12. lipnja) održati u Miamiju na Floridu. Riječ je o priredbu na kojoj će YouTuberi boksati protiv TikTokera, odnosno internet ličnosti proslavljene na jednoj protiv onih koji svoj sadržaj objavljuju drugoj web platformi.

Razlog zašto se ovaj tekst našao ovdje je prije svega jedan podatak. Bryce Hall, YouTuber na čiji je kanal pretplaćeno 3.6 milijuna ljudi, a koji nastupa u glavnoj borbi protiv "TikTokera" Austina McBrooma, za svoj će nastup uprihoditi honorar od pet milijuna dolara. Tako je barem on sam izjavio, a već pri samom prihvaćanju meča je zahtijevao puno veću svotu nego što će dobiti njegov protivnik. Ukratko, to je honorar veći nego što je dobio ijedan MMA borac u povijesti, osim Conora McGregora i Khabiba Nurmagomedova, ali i više nego dvostruko veći nego što je Khabib uprihodio tijekom meča spomenutog dvojca.

Ostatak neće zaraditi toliko, no i dalje će to biti od većine boksača koji na račun svakodnevnih teških treninga pokušavaju živjeti od svog boksa.

Pravila ovih mečeva su amaterska, uz to da već prva posjekotina uzrokuje prekid i poraz tehničkim nokautom za borca koji je posjekotinu doživio, a u slučaju da natjecatelji odrade sve runde, suci će donijeti odluku.

Dakle, ovako nešto bismo mogli gledati sve češće, posebno dok ima onih koji će kupovati prijenose. Je li to poraz borilačkog sporta ili samo dokaz da su borbe zanimljivije ako u njima nastupaju "obični ljudi" nego profesionalci? Ima li ovo veze s onim "moj je tata/brat/prijatelj jači od tvog? Sve u svemu, ljudi koji ne prate borilački sport kupuje prijenose ovakvih priredbi. Oni koji ih organiziraju vjerojatno znaju zašto.

Neka dečki boksaju i rade što god žele, no kako ove cifre utječu na motivaciju svih onih koji su boksu posvetili svoju mladost i slobodno vrijeme?

Linker
22. travanj 2024 00:25