K1 i Boks

Umirovio se Alexander Povetkin, bivši zlatni olimpijac i svjetski boksački prvak

Alexander Povetkin, 2017.
 Valery Sharifulin/TASS/Profimedia
S velikim ponosom moći će Alexander "Sasha" Povetkin pogledati unazad prema svemu što je postigao

16 godina duga profesionalna te još par godina duga amaterska karijera 41-godišnjeg Alexandera Povetkina je završena. Jedan od najvećih ruskih boksača u povijesti odlučio je završiti svoj put nešto manje od tri mjeseca nakon trećeg poraza u karijeri, kojeg mu je u ožujku nanio Dillian Whyte. Put prepun velikih uspjeha.

Da će ovaj boksač imati veliku karijeru moglo se pretpostaviti već 2002. godine u ruskom Permu, kad je uzeo svjetsko amatersko zlato, samo dvije godine nakon što se u potpunosti posvetio boksu. Naime, prije tog se bavio kickboxingom, u kojem je bio svjetski, europski i ruski amaterski prvak. Godinu dana nakon svjetskog uzeo je i europsko zlato, a 2004. godine u Ateni stiglo je i olimpijsko. Nakon što je u razmaku od samo dvije godine uspio prikupiti sve tri ključne amaterske titule, prelazak u profesionalce bio je normalan slijed događanja.

Šest godina gradio je "Ruski vitez" svoju karijeru, prije nego je 2011. godine dobio priliku napasti svjetski naslov. Njega je protiv Ruslana Chagaeva uspio osvojiti, a onda i četiri puta obraniti, sve dok 2013. godine nije poražen od Vladimira Klička u meču za ujedinjenje titula. Bio je to vrlo kontroverzan meč gdje je Kličko puno manjeg i kraćeg Povetkina zaustavljao čestim ulascima u klinč, koje mu je sudac tolerirao.

Nakon poraza od Ukrajinca, naredao je Povetkin osam pobjeda prije nego je dobio priliku ponovno se okušati protiv višestrukog svjetskog prvaka. Tada je to bio Anthony Joshua, koji ga je savladao nokautom u sedmoj rundi, postavši prvi borac koji ga je zaustavio. Imao je Sasha svojih trenutaka u tom meču, no nije uspio izdržati snagu svog protivnika. Nakon toga je postao redovni sudionik Matchroomovih priredbi, upisavši pobjedu nad Hughiejem Furyjem te neodlučeni meč protiv Michaela Huntera. Prošlog ljeta napravio je velikio iznenađenje nokautiravši Dilliana Whytea nakon što mu se dva puta prije toga brojalo. Whyte mu se osvetio u njegovom posljednjem meču, nokautiravši ga četvrtoj rundi njihovog okršaja na Gibraltaru. Vrlo loše je Povetkin izgledao u tom meču i pretpostavljalo se da bi to mogao biti kraj.

U mirovinu tako odlazi kao jedan od najboljih i najuspješnijih ruskih profesionalnih boksača u povijesti i uz profesionalni omjer od 36 pobjeda, tri poraza i jednog neodlučenog meča. U rujnu ove godine navršit će 42 godine.

Linker
13. travanj 2024 04:51