K1 i Boks

Usyk debitirao u teškoj kategoriji prekidom nakon sedam rundi, Bivol obranio WBA titulu poluteške

Oleksandr Usyk.
 screenshot/Youtube(DAZN)
Oleksandr Usyk napokon je i službeno boksač teške kategorije, a svoj pohod prema vrhu iste započeo je pobjedom prekidom nakon sedam rundi protiv Chazza Witherspoona. Oni su zapravo bili sunaslovna borba priredbe u Chicagu u čijoj je glavnoj borbi WBA titulu poluteške kategorije obranio Dmitri Bivol.

Puno drame doživjeli su organizatori ove priredbi tijekom tjedna, prije svega zbog doping pada prvobitno planiranog Usykovog protivnika, Tyronea Sponga. Nije im preostalo puno vremena za naći zamjenskog protivnika pa su odabrali na papiru najboljeg od svih raspoloživih, Chazza Witherspoona. Amerikanac je u ovom meču dao sve od sebe, ali razlika u kvaliteti bila je vidljiva od samog početka.

Nije Usyk previše agresivno krenuo u meč. Kako nije boksao od studenog prošle godine, najvažnije je bilo osjetiti ring. Njegov vrlo atraktivni stil koji sadrži puno kretanja i raznih kombinacija nije se ništa promijenio time što je on preselio u drugu kategoriju. Od samog početka uspješno je postavio ritam i tempo meča te je pogađao u većini slučajeva kad je za to osjetio priliku. Witherspoon je neprestano pokušavao meč učiniti što prljavijim i otvorenijim, ali Usyk je inteligentnim pristupom i taktikom tako nešto svaki put "srezao u korijenu". Kako je meč prihvatio samo četiri dana prije održavanja, bilo je jasno da Witherspoon neće biti spreman na cijeli meč nego da će pokušati tražiti svoju priliku u ranijim rundama, dok kondicijski barem malo može parirati Ukrajincu. No, vrlo brzo se umorio, dok je Usyk podizao tempo i pogađao sve više. Posebno je to dominantno izgledalo u šestoj i sedmoj rundi, nakon koje uostalom Witherspoon više nije bio sposoban za nastavak. Usyk je tako potvrdio da i s teškaškom kilažom može biti jednako brz, kondicijski spreman i poletan kao u lakoteškoj te će biti ozbiljna prijetnja svakom teškašu iz svjetskog vrha. Sam je izjavio kako tamo namjerava doći već iduće godine.

Pomalo u sjeni nastupa donedavno apsolutnog prvaka lakoteške kategorije ostao je glavni ogled priredbe. U njemu je Dmitri Bivol zadržao svoj pojas poluteške kategorije prema WBA te je još uvijek neporažen u profesionalnoj karijeri. On je bio dominantan protiv svog izazivača Lenina Castilla i to tako da je prema mišljenju dva suca uzeo 11, dok je po jednom uzeo svih 12 rundi. Kako je u šestoj rundi Castilla slao na pod, Bivol je istu uzeo rezultatom 10:8. Sam meč nije ponudio previše uzbuđenja. Rus je vrlo brzo pronašao formulu za uspjeh i nje se pridržavao punih 36 minuta akcije u ringu. Pogodio je 188 udaraca, što je dvostruko više od njegovog protivnika, no isto tako su svi izgledali puno efektniji. Nije Bivol zaradio nove fanove ovom predstavom, no tako što mu zapravo ovim putem nije bilo niti potrebno. Najvažnije je bilo doći do pobjede i pozicije iz koje bez ikakve dvojbe može tražiti meč protiv pobjednika dvoboja Artura Beterbieva i Oleksandra Gvozdyka koji se održava idućeg vikenda i kao svoj ulog ima dva od četiri elitna svjetska pojasa.

Linker
19. travanj 2024 16:49