K1 i Boks

Usyk na vrhu, Fury i Joshua odmah do njega, Hrgović prenisko rangiran? Pogledajte rang ljestvicu kultnog ‘‘The Ring‘‘ magazina

Oleksandr Usyk (gore), Tyson Fury (dolje lijevo), Filip Hrgović (sredina dolje), Anthony Joshua (dolje desno)

 Profimedia
‘‘The Ring‘‘ je vjerojatno najpoznatiji boksački medij, a njihova rang ljestvica nosi određenu težinu u svijetu boksa

Puno se proteklih par godina raspravljalo o tome tko je najbolji teškaš na svijetu. Oleksandr Usyk imao je jake i valjane argumente, ali imao ih je i Tyson Fury. Obojica su držali svjetske titule u svom vlasništvu i oba boksača mogla su se pohvaliti nulom u rubrici poraza.

Prošlog vikenda ipak smo dobili odgovor na pitanje o najboljem teškašu na svijetu. Oleksandr Usyk porazio je Tysona Furyja u međusobnom obračunu i tom pobjedom priskrbio si je status apsolutnog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Jasno se Usyk istaknuo kao najbolji svjetski teškaš u ovom trenutku i na vrhu je svake relevantne rang ljestvice.

Čelnu poziciju Usyk zauzima i na rang ljestvici kultnog ‘‘The Ring‘‘ magazina. Ukrajinac zapravo drži i njihov pojas prvaka, a iako se službeno ne radi o svjetskoj titulu, pojas ‘‘The Ringa‘‘ ima težinu među boksačima.

Spomenuti magazin pokrenut je još 1922. godine i radi se o najkultnijem boksačkom mediju na svijetu. Usyk ima čast držati njihov pojas u svom vlasništvu, a zanimljivo je pogledati kako izgleda ostatak ‘‘The Ring-ove‘‘ rang ljestvice u teškoj kategoriji.

Tyson Fury zauzima prvo mjesto u poretku izazivača, a za vratom mu pušu Anthony Joshua i Joseph Parker. Na četvrtom mjestu smjestio se Agit Kabayel. Njemački boksač kurdskih korijena bilježi fantastične rezultate u posljednjih nekoliko nastupa i zasluženo je uvršten među ‘‘samu kremu‘‘ teške kategorije.

Top pet na ljestvici izazivača zatvara Zhilei Zhang, što je pomalo kontroverzno. Zhang je u posljednja četiri nastupa upisao dva poraza i dvije pobjede. Kinez je gubio od Josepha Parkera koji je ipak bolje rangiran nego Zhang. Filip Hrgović također je porazio Zhanga, ali naš najbolji boksač nalazi se na šestom mjestu ‘‘The Ring-ove‘‘ rang ljestvice. Tako je Hrgović iza boksača kojeg je porazio ne tako davno (2022. godine).

Iza Hrgovića u poretku su se smjestili Jared Anderson, Joe Joyce, Deontay Wilder i Daniel Dubois. Zanimljivo je baciti pogled i na BoxRec-ovu rang ljestvicu. Gotovo identična imena nalaze se unutar top 10 prema toj popularnoj web stranici koja ima izrađen algoritam na temelju kojeg rangiraju borce.

Deontay Wilder jedino je ime koje se nalazi unutar top 10 u poretku ‘‘The Ring-a‘‘, ali ne i na BoxRec-ovoj rang ljestvici. Prema BoxRec-u, Wilder je tek 22. svjetski teškaš u ovom trenutku. Zanimljivo je da BoxRec trenutno vidi Kabayela kao boljeg boksača od Tysona Furyja. Agit je treći u njihovom poretku, dok Fury zauzima četvrto mjesto.

Naš ‘‘El Animal‘‘ nešto je lošije rangiran u tom poretku i trenutno se nalazi na osmom mjestu. Ispred njega je Daniel Dubois (6. mjesto), njegov sljedeći protivnik.

BoxRec-ovu rang ljestvicu teškaša možete pogledati klikom na LINK.

Linker
22. svibanj 2024 20:55