K1 i Boks

Usykov veliki rival iz amaterskih dana tvrdi: ‘Fury će ga poraziti, on je pravi teškaš‘

Artur Beterbiev (lijevo) | Oleksandr Usyk i Artur Beterbiev

 Zac Goodwin/Pa Images/Profimedia | Screenshot (youtube, Aiba)
Neporaženi svjetski prvak poluteške kategorije favorizirao je čak i Joshuu u mečevima protiv Usyka

Ako netko dobro poznaje Oleksandra Usyka i njegove boksačke vještine, onda je to definitivno Artur Beterbiev. Sjajni dagestansko-kanadski poluteškaš trenutno drži tri svjetska pojasa u svom vlasništvu, a tijekom amaterskih boksačkih dana Usyk je bio njegov ponajveći rival.

2011. na Svjetskom prvenstvu i 2012. godine na Olimpijskim igrama međusobno su boksali Beterbiev i Usyk. U oba navrata Usyk je slavio, ali Beterbiev tvrdi da je jedan meč promaknuo boksačkoj javnosti.

‘‘Imali smo još jedan meč u amaterima. Odradili smo borbu u Rusiji, u kategoriji do 81 kilogram, a ja sam ga porazio već prvog dana turnira. Ali Usyk dobro radi svoj posao.‘‘, rekao je Beterbiev u razgovoru za Sky Sports.

Artur je dodao kako je dva gore spomenuta meča izgubio i zbog velike razlike u kilaži. Oba meča održana su u kategoriji do 91 kilogram, a Beterbiev je navodno boksao u toj kategoriji iako je težio 83 kilograma.

Nakon što su se obojica otisnuli u profesionalce, Beterbiev se spustio u kategoriju do 79,4 kg, dok je Usyk boksao u kruzeru (-90,7 kg), a danas boksa u teškoj kategoriji. Obojica su neporaženi kao profesionalci i kotiraju kao ponajbolji boksači na svijetu, neovisno o težinskim kategorijama. Obojicu uskoro čekaju i novi nastupi, ali Beterbiev smatra da će Usyk upisati prvi poraz u karijeri. Ukrajinac će 17. veljače (drugi mjesec) boksati protiv Tysona Furyja, a Beterbiev ipak favorizira ‘‘Gypsy Kinga‘‘.

‘‘Još uoči Usykovog meča protiv Joshue, govorio sam da će Joshua pobijediti. Naginjao sam ka Joshui jer je on pravi teškaš, nije došao iz kruzer kategorije. Još je veća razlika između Furyja i Usyka. Vjerujem da će Tyson Fury pobijediti, ali presudno će biti tko će se bolje pripremiti za meč.‘‘, rekao je Beterbiev.

Inače, Beterbieva ovaj vikend (u subotu) čeka meč protiv Calluma Smitha. WBC, IBF i WBO pojasevi su u igri, a porazi li Smitha, napokon bi trebao doći red na međusobni okršaj između Dmitryja Bivola i Beterbieva. No, nemojmo pripremati ražanj dok je zec još u šumi.

Ususret mečevima koji čekaju Usyka i Beterbieva, prisjetite se njihovih obračuna iz amaterskih dana. Radi se o dva fantastična meča i još onda moglo se zaključiti da se radi o elitnim boksačima pred kojima su velike stvari u profesionalnom boksu.

Linker
27. travanj 2024 15:54