K1 i Boks

Tyson Fury prekidom pobijedio Dereka Chisoru nakon vrlo dinamične, ali jednostrane borbe

Tyson Fury, Derek Chisora  

 Zac Goodwin/PA Images/Profimedia
Tyson Furyj uspješno je obranio naslov prvaka

Borba je gotova! Tyson Fury uspješno je obranio pojas prvaka protiv Dereka Chisore. Nakon devet rundi rata, vrlo dinamičnih ali isto tako i jednostranih, u 10. rundi sudac je prekinuo borbu. Chisora se nije predavao, no sudac je ipak izabrao što je najbolje za njegovo zdravlje.

Derek Chisora definitivno je opravdao očekivanja; pružio je uzbudljivu borbu, bio je agresor, išao naprijed čitavo vrijeme, radio je sve ono što radi inače u svojim borbama. Kao što mu nadimak kaže, u ringu je pružio pravi rat. Nije se predavao, nije pokazivao respekt prema protivniku, no na kraju je sudac ipak odlučio da je bilo dosta.

image

Tyson Fury (left) in action against Derek Chisora

Zac Goodwin/PA Images/Profimedia

Ono što se vidjelo je velika razlika u kvaliteti, slično kao i u prva dva njihova međusobna susreta. Dok je Fury bio brz na nogama, imao sjajne kretnje, kombinirao brze i precizne serije udaraca, Chisora je pokazao nešto sasvim suprotno.

Derek je bio znatno tromiji, upućivao je većinom samo široke krošee i nije se baš najbolje uspio izmicati Furyjevim udarcima. Iako smo u prijašnjim borbama znali vidjeti Chisoru da sjajno kontrira, kod Furyja mu to nije prolazilo. Većina Chisorinih udaraca završavala je ili u bloku ili bi prohujali ispred Furyjeve glave. Iako nismo vidjeli tehnički dobar meč s obje strane, definitivno smo vidjeli jedan dinamičan i kompetitivan meč.

Fury je nakon borbe djelovao kao da mu ne pada na pamet više pričati o mirovini, a suočio se licem u lice s prvakom Oleksandrom Usykom, a zatim i s budućim pretendentom za naslov, Joe Joyceom.

Runda 1:

Chisora sjajno otvara borbu i s nekoliko snažnih krošea tjera Furyja u kut. Fury se ubrzo izvlači, no Chisora je uporan i cijelo vrijeme ide prema naprijed. Fury ubrzo baca seriju udaraca prema Chisori, od kojih nekoliko pogađa, uključujući i sjajan aperkat. Chisora djeluje prilično uzdrmano, no i dalje ide čvrsto prema naprijed. Fury ponovno pogađa, ovoga puta čisti desni direkt, no Chisora i dalje djeluje svježe i odlučno. Fury djeluje puno bolje sa svojim preciznim i brzim udarcima.

Runda 2:

Chisora ponovno u istom ritmu započinje i drugu rundu te s nekoliko snažnih udaraca čisto pogađa Furyja. Iako Fury uspjeva kontrirati pojedinačnim udarcima, Chisora za sada djeluje kao jači i konkretniji udarač. Za razliku od prve runde, ovoga puta se uspješno izmiče Tysonovim udarcima. Što runda više odmiče, to Fury djeluje bolje. Svojim kretnjama polako neutralizira Chisoru i odvodi vodu na svoj mlin. Uskoro precizno pogađa Chisoru aperkatom, a zatim serijom udaraca kažnjava Chisoru.

Runda 3:

Chisora se vrlo brzo našao u problemima. Nakon serijeve Tysonovih preciznih udaraca Chisora djeluje prilično uzdrmano. Na kratko se uspijeva vratiti i sam uputiti snažan kroše, no Fury ne posustaje. Čini se da će kraj borbe vrlo brzo. Chisora se izvlači i poput ranjene životinje nasrće na Furyja te pokazuje kako se neće samo tako predati. Totalno je opravdao svoj nadimak ‘Rat‘. Pola minute prije kraja Chisora završava na podu, no sudac to karakterizira kao klizanje. I treća runda je otišla uvjerljivo na stranu Tysona Furyja.

Runda 4:

Ovoga puta Fury je taj koji započinje rundu napadom. No Chisora mu ne ostaje dužan te i sam baca nekoliko dobrih krošea. Fury ga uspješno drži na distanci, no Chisora se svejedno uspjeva probiti i uputiti udarce, najviše one u tijelo. Na pola četvrte runde Fury preuzima inicijativu i kreće naprijed. Kvalitetnim udarcima pogađa Chisoru s distance, no svejedno i sam prima teške udarce. Izgleda da se Chisora dobro uspio oporaviti nakon teške druge i treće runde. Više ne djeluje uzdrmano, te radi puno bolje nego prije. Prilično izjednačena runda.

Runda 5:

Vrlo dinamično počela je i peta runda. Oba boksača se bore za centar ringa. Svježije i konkretnije djeluje Fury, i dalje skakuće na nogama te djeluje opušteno kao da je borba tek započela. Chisora i dalje ide prema naprijed i nalijeće na čisti lijevi i desni direkt te jedva ostaje na nogama. Fury sjajno pogađa serijama, a posebno desnim aperkatom koji mu je čini se u ovoj borbi najjače oružje. Chisora koliko god je ratoboran jednostavno djeluje previše tromo i sporo. Pred kraj runde Chisora gotovo završava na podu, no rundu ipak završava na nogama.

Runda 6:

Odmah na početku runde razmjena udaraca s obje strane. Fury je puno precizniji i brži, no Chisora mu svaki put vrati s 2-3 snažna krošea. Fury ga i dalje kontrolira lijevom rukom, pogađajući nakon toga i desnom. Chisora ide naprijed i traži svoju priliku, no njegovi krošei počinju promašivati. Djeluje agresivno, no ne i konkretno. Dok s druge s trane svaki Furyjev udarac djeluje kao da će poslati Chisoru na spavanje. Još jedna dominantna runda za prvaka.

Runda 7:

Chisora zauzima centar ringa te baca seriju od nekoliko snažnih krošea, no Fury nije ugrožen. Mnogo hrvanja vidimo u ovoj rundi, što prvenstveno umara Chisoru kao nižeg boksača. No to ga ne uznemirava previše, i dalje ide naprijed i napada tijelo. Fury se još nije uspio prilagoditi ovom tempu runde, te Chisora vodu gura na svoj mlin. Fury i dalje traži klinč i umara Chisoru, no ovaj ga samo sve jače napada. Pola minute prije kraja Tyson Fury pogađa preciznu kombinaciju te nastavlja tim tempom i moguće da ukrade ovu rundu.

Runda 8:

Fury rundu započinje klinčom i kratkim aperkatima, no sudac ubrzo rastavlja borce. Chisora puno tromiji nego u prethodnoj rundi, što ga košta primanjem teških udaraca od Furyja. Unatoč tome Chisora ide naprijed, ali samo nalijeće na kontre. Čudo je pravo što je Chisora i dalje na nogama nakon svih udaraca koje je primio u ovoj rundi. Fury ga je otjerao u kut i kažnjava ga preciznim serijama. Aperkati izgledaju ubojito, dok Chisorine noge sve više klecaju.

Runda 9:

Prvih pola minute gledali smo dosta hrvanja i klinčanja, no oboje se i dalje bore za centar ringa. Niti jedan nije pretjerano konkretan, a Chisora kao da je dobio injekciju adrenalina. Razmahao se snažnim i širokim krošeima, no Fury ubrzo uzvraća brzim i preciznim direktima. Kako runda odmiče tako Fury postaje sve konkretniji i pogađa sve više. Chisora pokušava eskivirati, ali jednostavno sve prolazi. Posljednjih pola minute Chisora pokušava jednim udarcem sve okončati, no konstantno promašuje.

Linker
15. travanj 2024 22:31