K1 i Boks

(VIDEO) Amir Khan i Kel Brook spremni u ringu zaključiti dvadesetogodišnje tenzije

Amir Khan i Kell Brook

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Najzanimljivija ovotjedna boksačka priredba održat će se u Manchesteru

Dvije svojevremeno velike britanske boksačke zvijezde večeras će ući u ring odraditi meč kakav se čeka već godinama. Nećemo lagati ako kažemo da su tenzije između Amira Khana i Kela Brooka usporedive s onim što kod nas gledamo između Filipa Hrgovića i Alena Babića te da je za njihovu domovinu ovaj meč velik kao što bi za Hrvatsku bilo da spomenuti dvojac uđe u ring.

Iako oni nisu uspjeli dogovoriti meč dok su bili najaktualniji i u najboljoj formi, nego danas kad su obojica već dugo bez pravih mečeva, Britanija je poludjela. Ulaznice su rasprodane u rekordnom roku i AO Arena u Manchesteru će gorjeti. A napeto će biti i pred TV ekranima jer svatko ovdje ima svog favorita, boksača kojeg će podržati.

35-godišnji Khan (34-5, 21 KO) srebrni je olimpijac iz Atene, koji je automatski postao zvijezda jer je to ostvario sa samo 17 godina. S 22 postao je svjetski profesionalni prvak u poluvelter kategoriji i zapravo je najviše toga postigao kao vrlo mlad. Titulu je držao tri godine te je izgubio 2012., nakon čega se nekoliko puta još borio za nju, no gubio je mečeve protiv boksača poput Dannyja Garcije, Canela Alvareza i Terencea Crawforda. No, ostao je veliko ime i svakim mečem zarađivao je veliku količinu novca.

Njegov vršnjak Kel Brook (39-3, 27 KO) nije došao do te razine popularnosti, no iza sebe ima također veliku karijeru. Držao je IBF titulu velter kategorije od 2014. do 2017. godine, kad je pokušao napasti onu u srednjoj, no preko Gennadyja Golovkina nije mogao. I on se također nedavno borio protiv Crawforda te izgubio.

Zanimljivo je i kako kladionice ovim putem Brooka smatraju blagim favoritom, vjerojatno na račun toga što je u posljednje vrijeme ipak bio aktivniji.

Na programu ćemo pratiti i profesionalni debi vlasnika prošlogodišnje olimpijske bronce iz Tokija, Frazera Clarkea. Iako se čak spominjalo da bi mu protivnik mogao biti hrvatski boksač Tomislav Šentić, to se ipak nije dogodilo. Clarke će se boriti protiv Jakea Darnella.

Ova priredba u organizaciji BOXXER promocije i Sky Sportsa sadrži i meč za WBO titulu ženske polusrednje kategorije. Domaća uzdanica Tasha Jonas borit će se protiv Urugvajke Chris Namus.

Linker
20. travanj 2024 17:20