K1 i Boks

(VIDEO) Četiri minute koje najbolje objašnjavaju kakav je boksač bio Pernell Whitaker

De La Hoya vs. Whitaker
Jučer nas je napustio Pernell Whitaker, jedan od najboljih i najuspješnijih boksača 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Njegov boks i utjecaj na današnje boksače teško je opisati riječima. Srećom po nas, postoji veliki broj igranih dokaza toga o kakvom se majstoru i revolucionaru radilo.

Pernell Whitaker bio je zlatni olimpijac iz Los Angelesa 1984. godine i svjetski prvak u četiri različite kategorije. Boksač je to koji u mečevima za svjetsku titulu ima 16 pobjeda i samo dva poraza. Osim svega navedenog, radilo se o pravom revolucionaru po pitanju rada nogu, eskivaža i tehnike u cijelosti.

Zbog njegovog defenzivnog stila, koji je vrlo rano implementirao shvativši da nikad neće imati razornu snagu udarca, nije imao veliki broj pravih fanova. Zapravo, iako je bio svjetski poznat, teško se može reći kako je bio popularan borac. No, trag koji je ostavio je neizbrisiv. Obilježio je jedno cijelo razdoblje, a jedan veliki broj sjajnih boksača ostavio je u frustracijama što ga nisu uspijevali kvalitetno pogoditi, iako bi većina njih imala 12 rundi za napraviti tako nešto.

Njegov stil nešto je što su zapravo mnogi pokušati kopirati, prisvojiti ili izgraditi svoj stil kao glavnu poveznicu na njega. Nećemo ga opisivati, za to je najbolje pogledati video priložen ispod teksta.

Da ne bude da smo postavili samo jedan video, tu je i snimka najboljih trenutaka meča u kojem je prekinut njegov veliki niz. DAZN se prijetio duela s Oscarom De La Hoyom iz 1997. godine. Whitaker je i tu izgledao impresivno, a taj meč je izgubio. Zamislite koliko je onda dobar bio u onima koje je pobijedio. Uživajte!

Linker
26. travanj 2024 17:57