K1 i Boks

(VIDEO) Gloryjevi teškaši uistinu su zastrašujuće pojave: Verhoeven se na vagi pojavio sa 122,8 kg, Nabil Khachab zaprepastio kilažom

Sofiane Laidouni (lijevo) i Rico Verhoeven (desno)

 Screenshot (youtube, Glory)
Danas je na rasporedu spektakularan Gloryjev teškaški turnir

U četvrtak navečer uživali smo prateći PFL Europe event, dok su sinoć boksački sladokusci došli na svoje. Event naziva ‘‘Knockout Chaos‘‘ ponudio je nekoliko vrlo interesantnih mečeva, a najveću pažnju očekivano je privukla glavna borba večeri između Francisa Ngannoua i Anthonyje Joshue. Joshua je slavio nokautom u drugoj rundi i bio je to jedan vrlo upečatljiv i brutalan nokaut.

No, tek smo na pola puta s borilačkim vikendom. U noći sa subote na nedjelju pratit ćemo UFC 299 event, ali prije odličnog UFC-ovog eventa, na red će doći Gloryjev Grand Prix u teškoj kategoriji (Glory HGP). Nešto prije Gloryjevog turnira, Luka Pratljačić trebao bi nastupiti na olimpijskim kvalifikacijama u meču protiv srpskog reprezentativca Dušana Veletića. Vratimo se zasad Gloryju.

Prvi je ovo Gloryjev event u ovoj kalendarskoj godini, a lako moguće da će biti i najbolji. Osam ponajboljih Gloryjevih teškaša borit će se u sklopu turnira, a svi mečevi bit će održani u istoj večeri. Pobjednik turnira osim velike časti, dobit će i 500 tisuća američkih dolara.

image

Ždrijeb Gloryjevog Grand Prixa u teškoj kategoriji

Screenshot (wikipedia)

Na gore priloženoj slici možete vidjeti raspored četvrtfinalnih mečeva, kao i uparivanja u daljnjoj fazi turnira. Rico Verhoeven s pravom je prvi favorit ovog teškaškog spektakla. ‘‘Kralj kickboksa‘‘ drži Gloryjevu titulu prvaka još od šestog mjeseca 2014. godine, dakle, gotovo punih 10 godina. 11 puta je Rico branio svoj pojas i već neko vrijeme djeluje nepobjedivo.

Čak i kada se nađe u teškim situacijama kao u mečevima protiv Jamala Ben Saddika i Badra Harija, Rico Verhoeven nekako uspije pronaći dodatnu snagu i nadjača svoje protivnike. Francuz Sofian Laidouni (36-2) opasan je teškaš i slavio je u oba nastupa pod okriljem Gloryja. Međutim, sama činjenica da je odradio tek dva nastupa u Gloryju dovoljno govori o razlici u iskustvu. Dođe li Laidouni do pobjede u meču protiv Rica, svjedočit ćemo ogromnom iznenađenju.

Puno toga za reći imat će i ostali teškaši, naročito Levi Rigters, Tariq Osaro i Bahram Rajabzadeh. Rigters (21-1-0) već dulje vrijeme uspješno nastupa u Gloryju, a 2020. godine osvojio je turnir četvorice. Trenutno je u nizu od tri uzastopne pobjede i mnogi ga vide kao najveću prijetnju Ricu Verhoevenu. Rigtersa u prvom krugu čeka Uku Jurjendal. Estonac je tvrd i vrlo agresivan borac, ali Rigters je tehničko-taktički osjetno potkovaniji.

Tariq Osaro donedavno je držao status privremenog prvaka Gloryjeve teške kategorije, a do ‘‘interim‘‘ pojasa došao je porazivši našeg Antonija Plazibata. Bila je to fantastična izvedba Nigerijca sredinom prošle godine, ali u desetom mjesecu Osaro je deklasiran od strane Verhoevena. Nije sramota izgubiti od Rica i Osaro sigurno ima puno toga za reći u ovom turniru.

Međutim, vrlo nezgodan meč čeka Osara već u prvom kolu, odnosno u četvrtfinalu. Azerbajdžanac Bahram Rajabzadeh borac je zastrašujućeg ‘‘scorea‘‘ (65-1-0). Jedini poraz u profesionalnoj karijeri upisao je 2019. godine u meču protiv Sergeja Maslobojeva. Treba ipak istaknuti kako Bahram ima tri nastupa unutar Gloryja i dobar dio svojih mečeva nije odradio protiv elitne konkurencije. Njegov najveći deficit na ovom turniru svakako su njegove fizikalije, odnosno njegova kilaža.

Bahram je na jučerašnjem vaganju težio 99,3 kilograma i uvjerljivo je najlakši borac na turniru, ali to ga nije spriječilo da odradi vrlo ratoborno sučeljavanje. Usporedbe radi, njegov protivnik Tariq Osaro na vagi se pojavio sa 124,7 kilograma.

Osaro je težak, ali daleko od najtežeg sudionika ovog turnira. Marokanac Nabil Khachab, borac kojeg smo vam ranije ove godine naveli kao potencijalnu ‘‘nagaznu minu‘‘ ovog turnira, težio je nevjerojatnih 157,1 kg! Impozantna težina na 188 centimetara visine. Khachab će turnir otvoriti borbom protiv Benjamina Adegbuyija, legendarnog rumunjskog kickboksača koji je u turnir upao kao zamjena za Nordinea Mahieddinea. Adegbuyiju je vaga pokazala 119,3 kilograma, dakle gotovo 38 kilograma lakši je od Khachaba.

Rico Verhoeven na svojoj je standarnoj kilaži. ‘‘Kralj Kickboksa‘‘ težak je 122,8 kilograma i već po običaju izgleda fantastično i besprijekorno spremno. Sofian Laidouni spada među lakše borce na turniru. Francuz je na vagu stao teživši 104,5 kilograma.

Neki od Gloryjevih teškaša uistinu su zastrašujuće pojave, ali ne treba podcijeniti niti ove lakše borce. Svi oni s razlogom su na turniru, a ostaje žal što naš Antonio Plazibat nije uspio u potpunosti zaliječiti ozljedu ruke i nastupiti na ovom turniru.

Osim teškaškog turnira, čeka nas još nekoliko odličnih meča. Priredbu će otvoriti Cihad Kipenek i Michal Blawdziewicz borbom koja će odrediti zamjenskog borca na turniru.

Tyjani Beztati branit će pojas u lakoj kategoriji, a meč između njega i Enrika Kehla mogao bi ‘‘ukrasti show‘‘ na ovoj priredbi. Illias Hammouche i Ivan Galaz borit će se u srednjoj kategoriji, a Donegi Abena branit će titulu prvaka u poluteškoj kategoriji. Privremeni prvak Tarik Khbabez njegov je večerašnji protivnik. Finale teškaškog turnira poslužit će kao glavna borba večeri.

Termin eventa odličan je za europsku publiku, a imamo dobre vijesti i po pitanju prijenosa!

Uistinu poslastica u režiji Gloryja, a pripremite se na još dobrih vijesti. Event je na rasporedu od 18:00h, a prijenos ove priredbe možete gledati uživo putem Arena Fight kanala. Nema razloga da ne rezervirate subotu navečer za ovaj kickboksački spektakl.

Rezultate vaganja i snimku vaganja pogledajte u nastavku ovog članka.

Glory HGP - rezultati vaganja:

Donegi Abena (95.0 kg) vs. Tarik Khbabez (94.6 kg) – borba za pojas u poluteškoj kategoriji

Tyjani Beztati (69.6 kg) vs. Enriko Kehl (69.7 kg) – borba za pojas u lakoj kategoriji

Ivan Galaz (85.0 kg) vs. Iliass Hammouche (84.8 kg) - borba u srednjoj kategoriji

Rico Verhoeven (122.8 kg) vs. Sofian Laïdouni (104.5 kg) – četvrtfinale Grand Prixa

Levi Rigters (112.9 kg) vs. Uku Jürjendal (113.9 kg) – četvrtfinale Grand Prixa

Kevin Tariq Osaro (124.7 kg) vs. Bahram Rajabzadeh (99.3 kg) – četvrtfinale Grand Prixa

Benjamin Adegbuyi (119.3 kg) vs. Nabil Khachab (157.1 kg) – četvrtfinale Grand Prixa

Cihad Kepenek (110.4 kg) vs. Michał Bławdziewicz (114.9 kg) – rezervni meč teškaškog Grand Prixa

Linker
25. travanj 2024 12:09