K1 i Boks

(VIDEO) Lomachenko na teškom britanskom ispitu, prijeti mu dugoruki zlatni olimpijac

Lomachenko vs. Campbell
 Matchroom Boxing
Sedam godina nakon što je u britanskoj prijestolnici osvojio svoje drugo olimpijsko zlato, Vasyl Lomachenko vraća se u London. Branit će WBA, WBO i The Ring titule lake kategorije, a njima će pokušati pridodati i onu prema WBC-u. S druge strane, te pojaseve u svoje vlasništvo želi dovesti još jedan nositelj zlata iz Londona, Luke Campbell.

Eddie Hearn uspio je u svojoj namjeri. Pružio je ruku promotoru Bobu Arumu i u Veliku Britaniju uspio je dovesti po mnogima najboljeg i najuzbudljivijeg boksača današnjice. Vasyl Lomachenko vraća se na mjesto sreće, no ovog puta spreman protiv sebe imati cijelu O2 Arenu jr s druge strane ringa će mu stajati ljubimac nacije, još jedan zlatni olimpijac iz Londona 2012. godine, Luke Campbell.

Dva diva promotorskog posla napravili su vrhunski posao, a Lomachenko i Campbell postali su najveći boksački meč mjeseca kolovoza i savršen način za isti mjesec završiti. 31-godišnji Britanac predstavljen je kao ozbiljan ispit za svog vršnjaka iz Ukrajine, što zapravo nije daleko od istine. Već sam podatak kako je Campbell pet centimetara viši od Ukrajinca znači jako puno, no još više činjenica kako njegov doseg iznosi 180 centimetara, dok je onaj Lomachenka tek 166. Velika je to razlika i u nekim težim kategorijama, a kako ne bi bila tamo gdje je svaki centimetar bitan i nešto na čemu se čak grade taktike za mečeve.

Na Campbellu (20-2, 16 KO) je zadatak da to proba iskoristiti, no teško je mogao imati težeg protivnika za tako nešto. Fantastično kretanje Vasyla Lomachenka (13-1, 10 KO), nevjerojatni kutevi iz kojih ulazi u svoje napade te eskivaže udaraca usporedive s onima iz "Matrix" serijala su ono na što niz kvalitetnih boksača nije mogao odgovoriti. Što tek reći na njegove udarce u tijelo koji su boksače poput Miguela Mariagge ili Guillerma Rigondeauxa natjerali da jednostavno odustanu. Može li Campbell pronaći rješenja za sve to?

Najbolji odgovor na to pitanje dati će sam Luke, momak koji je 2012. godine u Londonu uzeo zlato u kategoriji do 56 kilograma, istoj onoj u kojoj Lomachenko nosi zlato iz Pekinga. U Londonu mu je pridodao ono u kategoriji čija je granica četiri kilograma više. Tko bi tada očekivao da će se sedam godina kasnije, u istoj gradu, ali u malo većoj dvorani i pred više gledatelja, susresti međusobno?

Campbellu je ovo drugi pokušaj osvajanja titule. Na prošlom ispitu poklekao je sudačkom odlukom u meču protiv Jorgea Linaresa, boksača koji je njegovog ukrajinskog protivnika doveo u najveće probleme do sada, prije nego ga je "Loma" u desetoj rundi završio kirurški preciznim krošeom u jetru. Tvrdi Luke kako je iz meča protiv Linaresa izvukao lekciju koju će najbolje iskoristiti u ovom meču. Namjera mu je napustiti ring s četiri svjetske titule i to mu je zapravo najveća motivacija.

Ovaj veliki meč nije sve što će ponuditi spektakl u O2 Areni. Svakako vrijedi izdvojiti sunaslovnu borbu. U njoj će nastupiti peti teškaš svijeta prema Boxrecu, Aleksander Povetkin. Njega čeka meč za WBA International svjetsku titulu protiv Hughieja Furyja. 24-godišnji bratić Tysona Furyja nije iskoristio neke dosadašnje prilike za iskorak prema vrhu, no vjeruje kako je tek sad zapravo spreman i namjerava to iskoristiti. Ovo je svakako također vrlo važan i velik meč za tešku kategoriju, za kojeg smo sigurni kako će ga pozorno promatrati i Filip Hrgović. Posljednji dan kolovoza svakako će ponuditi sjajan boks, na veselje svih ljubitelja "slatke znanosti".

Linker
19. travanj 2024 15:45