K1 i Boks

(VIDEO) NA DANAŠNJI DAN: Čuveni Kimbo Slice debitirao u boksu i monstruozno ‘zaledio‘ čovjeka za samo 17 sekundi!

Kevin Ferguson (Kimbo Slice)

 Screenshot/X (Sky Sports)
Legendarni Kevin Ferguson prije točno 13 godio odradio je svoj prvi profesionalni boksački meč

Kroz našu rubriku "Na današnji dan" nastavljamo vas podsjećati na značajne datume u povijesti borilačkog sporta; na kolosalne trenutke u oktogonima i ringovima diljem svijeta, odnosno na mečeve i nokaute koji su zaslužili posebno mjesto u borilačkoj antologiji, kao i na rođendane velikana koji su ispisali brojne stranice sportske povijesti. Ovoga smo puta komandnu ploču našeg zamišljenog vremenskog stroja podesili na datum 13. kolovoza 2011. godine, u večer kada je legendarni Kevin Ferguson - široj borilačkoj javnosti poznatiji kao Kimbo Slice - odradio svoj debi u profesionalnom boksu protiv Jamesa Wadea.

Mjesto radnje bio je Miami (Oklahoma, Sjedinjene Američke Države), a povod boksačka priredba koja se održavala u Buffalo Run Casinu u kopromociji Gary Shaw Productionsa and Tony Holden Promotionsa. Kimbo je u ring stigao s reputacijom nekoć najpoznatijeg uličnog boksača golim šakama na planetu, čovjeka koji su milijuni borilačkih fanova prethodno gledali kako prebija protivnike u dvorištima Floride (jedini ulični meč izgubio je od bostonskog policajca i MMA borca Seana Gannona), na temelju čega je i izborio svoju ulaznicu, najprije za oktogone prestižnih MMA promocija, a onda i za boksački debi.

Wade je, s druge strane, dolazio kao potpuni anonimac iz Missourija, koji je u svom tanjušnom boksačkom životopisu imao zabilježen tek jedan poraz od stanovitog Carlosa Torresa. Wade je, prema medijskim napisima i tvrdnjama promotora, namjeravao izgraditi ime i steći slavu pobjedom nad čuvenim Kimbom, no ta se odluka pokazala katastrofalnom za njega.

Kimbo je, naime, odmah po zvuku početnog gonga krenuo u potpunu ofenzivu i pogodio Wadea s nekoliko silovitih udaraca, a onda ga i nokautirao monstruoznim aperkatom za samo 17 sekundi! Američki borac srušio se kao svijeća među konopce i gotovo ispao iz ringa, a dok su njemu pružali pomoć, Kimbo je (inače rođen u Nassauu, glavnom gradu Bahama) slavio svoju prvu boksačku profi pobjedu. Bila je to izvedba tehnički daleko od idealne, no tehnika ionako nikada ni nije bila Kimbov zaštitni znak. U ring Buffalo Run Casino došao je kao "brawler", hrabar, snažan i beskompromisan, te, na sebi svojstven način - nokautom za pamćenje - bacio publiku u delirij, a to je upravo ono što se od njega i očekivalo.

Nakon Wadea, Kimbo je odradio još šest boksačkih mečeva i iz svakog od njih izašao kao pobjednik, isporučivši pet novih nokauta. Posljednji put boksao je krajem siječnja 2013., kada je nokautirao Shanea Tilyarda, dok je MMA oktogone, uključujući i one UFC-ove i Bellatorove, ukupno gazio u osam profesionalnih borbi, upisavši pritom pet pobjeda (protiv Boa Cantrella, Tanka Abbotta, Jamesa Thompsona, Houstona Alexandera i Kena Shamrocka), svih pet nokautom, odnosno dva poraza (Seth Petruzelli i Matt Mitrione), također oba nokautom, i jedan "no contest" protiv Dade 5000. Odradio je Slice, također, i dvije ekshibicijske MMA borbe, te u jednoj slavio (Ray Mercer), a u drugoj izgubio (Roy Nelson).

Srce ove borilačke ikone prestalo je kucati 6. lipnja 2016., u dobi od samo 42 godine.

Linker
04. rujan 2024 22:04