K1 i Boks

(VIDEO) Nasljednik Floyda Mayweathera strašnim aperkatom ugasio Lea Santa Cruza

Gervonta Davis
 screenshot/YouTube
Gervonta Davis došao je do svoje 24. pobjede iz jednako toliko profesionalnih boksačkih mečeva

Odmjereno, eksplozivno, munjevito, snažno i precizno. Pomoću tih pet epiteta je najlakše opisati aperkat koji je Gervonta Davis pogodio oko pola minute prije kraja šeste runde do tada vrlo zanimljivog, dinamičnog i sadržajnog meča protiv Lea Santa Cruza. Aperkat vrijedan "Tankove" 24. pobjede, od čega ih je čak 23 došlo nokautom, vrijedan zadržavanja regular WBA pojasa lake kategorije te pridodavanja istom WBA super pojasa polulake kategorije.

Fanovi mogu biti zadovoljni jer je meč opravdao očekivanja. Velikim dijelom je za to zapravo zaslužan Santa Cruz, koji je odlučio krenuti pravim meksičkim "swarm" stilom, spreman primati udarce, ali uz cilj da ne dozvoli Davisu prostor i vrijeme u kojima bi došao do prilike kontrolirati meč. Vidjelo se već u ranijim rundama na Davis ima aperkat kojim može proći, ali prvih par puta kad je to napravio je Santa Cruz bez problema primio udarac. Obojica su pogađali puno toga i većina od prvih pet rundi bila je teška za bodovati. Santa Cruz je napadao i pokušavao puno više toga, no Davis je bio precizniji. Njegov svaki udarac kao da je imao svoj vlastiti plan i cilj.

Upravo to se potvrdio udarcem kojim je meč završen, jednim od najboljih nokauta ove godine. Tijekom još jedne serije Santa Cruzovih napada, kojima je pokušavao izaći iz pozicije na konopcima, Davis je pronašao prostor za pravi projektil. Teško je zamisliti bolje izveden udarac, jer ovo bi ugasilo i mnoge druge, a ne samo Meksikanca, koji je zapravo nokautiran prvi put u karijeri. U meč je 32-godišnji Santa Cruz ušao s 37 pobjeda te po jednim porazom i neodlučenim ishodom. Na kraju ga je napustio bez pojasa koji je donio kao ulog.

Davis, koji će za tjedan dana napuniti 26 godina, je inače glavna uzdanica promotorske agencije Floyda Mayweathera Jr.. Ovim putem izgledao bolje nego ikad i pred njim je nekoliko opcija. Može pokušati poharati polulaku kategoriju ili se upustiti u duele s ostalim borcima najpotentnije kategorije svijeta, one do 61.5 kilograma. Devin Haney, Teofimo Lopez, Ryan Garcia, Vasyl Lomachenko, Luke Campbell, Richard Commey, Jorge Linares. Strašna kategorija, gdje polovici boksača, kao i uostalom Davisu, najbolji dani tek slijede.

Sjajan nokaut kojim je Davis završio meč možete pogledati OVDJE.

Linker
26. travanj 2024 05:41