K1 i Boks

(VIDEO) Pogledajte kako je potpuni autsajder prebio i završio do sada neporaženog šampiona

Mauricio Lara vs. Josh Warrington
 screenshot (YouTube, Matchroom)
Trebao je to biti meč za zagrijavanje, odnosno za povratak Josha Warringtona u natjecateljsku formu

Boks je sport u kojem često gledamo "tune up" borbe. U pitanju su mečevi u kojima se poznatiji boksači ili prvaci, nakon duže pauze, pokušavaju vratiti u formu kroz susret s "na papiru" podosta lošijim boksačem. Većinom takvi mečevi završe očekivanom pobjedom onog poznatijeg boksača, no ipak to nije uvijek slučaj. Jednom iznenađenju i velikoj pobjedi autsajdera svjedočili smo tako proteklog vikenda.

Svoj prvi meč nakon listopada 2019. godine odradio je Josh Warrington (30-1, 7 KO), boksač koji je do prošlog mjeseca držao pojas IBF prvaka perolake kategorije, a proslavio se pobjedama protiv Carla Framptona i Kida Galahada. Pojas je napustio budući da nije uspio izboriti meč za ujedinjenje titula protiv nekog od preostalih prvaka. Tako je odabrao ovaj meč, u koji je ušao kao ogroman favorit, budući da je protiv sebe imao Mauricija Laru (22-2, 15 KO), 22-godišnjeg meksičkog boksača koji do sada nije imao većih pobjeda. Naime, pogledom na njegov rezime i kroz samo par klikova može se doći do informacije da nije savladao niti jednog boksača Top 100 ranga prema BoxRecu. No, došao je u Wembley Arenu bez ikakvog pritiska i to mu se isplatilo.

Teško je zaključiti je li na Warringtona utjecala pauza, radi li se o lošoj pripremi te podcjenjivanju protivnika ili je Lara zapravo toliko dobar boksač, no Meksikanac je veći dio meča dominirao. Warrington, inače poznat kao sjajan tehničar velikog volumena udaraca, dobro je otvorio meč, ali u četvrtoj rundi se sve preokrenulo. Lara ga je tada prvi put poslao na pod, a sve vrijeme nakon toga kao da je Englez bio van ritma. Nije mogao pronaći odgovor na kretanje Meksikanca i zapravo je samo izdržavao u ringu sve do devete runde, kad je Lara završio posao.

Lara je ovim mečem svakako izgradio ime te ga čekaju velike stvari. Slavio je u glavnoj borbi priredbe Matchroom Boxinga. Warrington ima klauzulu o revanšu, no čini se da istu neće pokrenuti. To bi svakako bila dobra stvar za Laru, kojeg bi preostale organizacije mogle postaviti za svog izazivača, čime bi čak imao priliku birati koju titulu želi napasti. WBC se nalazi kod Garryja Russella Jr., WBO kod njegovog sunarodnjaka Emanuela Navarettea, dok će se za novog IBF prvaka obračunati Kid Galahad i Jazza Dickens. WBA titula također je kod Meksikanca, Lea Santa Cruza.

Ispod teksta pogledajte najbolje trenutke vrlo dinamičnog meča, kao i sam kraj te prvi poraz donedavnog šampiona iz Leedsa.

Linker
20. travanj 2024 01:53