K1 i Boks

(VIDEO) Prije 30 godina šokirao je svijet sporta, a sad želi ponovno s Tysonom u ring

Mike Tyson vs. Buster Douglas
 screenshot/YouTube
James 'Buster' Douglas autor je možda i najvećeg iznenađenja u povijesti profesionalnog sporta

22. veljače 1990. godine datum je zapisan u svim knjiga sportske povijesti, a posebno povijesti boksa. Datum je to velikog iznenađenja. Tog je dana James "Buster" Douglas ušao u meč protiv Mikea Tysona kao autsajder omjera 42:1 i svi su očekivali kako će do kraja treće runde biti "ugašen". No, on se hrabro potukao, izdržao je brojanje u osmoj rundi, a onda u desetoj upotrijebio posljednje atome snage da bi savršeno pogodio najmlađeg teškaškog prvaka u povijesti i ostavio Tokyo Dome dvoranu u šoku.

Tog dana svi su upoznali boksača koji je već prije tog meča imao neke velike pobjede, no isto tako i poraze od boksača niti blizu samog svjetskog vrha. Šokirani Tyson tražio je revanš, no nije ga odmah dobio. Douglas je četiri mjeseca kasnije izgubio titulu u meču protiv Evandera Holyfileda, nakon čega se umirovio pa do drugog meča njih dvojice nikad nije došlo. Vratio se Douglas 1996. godine te odradio još nekoliko mečeva, no niti blizu na visokoj razini, na kakvoj je tada Mike ponovno bio. Ipak, Douglas je spreman Tysonu dati još jednu priliku i to 30 godina kasnije.

"Naravno da bih prihvatio takvu priliku. Toliko godina sam bio borac koji se borio za vrijedne nagrade te se i danas osjećam još uvijek jako dobro. Svi mi imamo osjećaj da imamo još tu jednu borbu u sebi", rekao je Douglas u razgovoru za USA Today, nakon što je upitan o eventualnom ulasku s Tysonom u ring.

Otkrio je kako bi i u ono vrijeme prihvatio revanš, odnosno ne bi se umirovio odmah nakon borbe protiv Holyfielda. No, njega mu nisu ponudili, a godinu kasnije je Tyson završio u zatvoru.

"Često me to pitaju, sve zanima zašto nismo nikad odradili revanš. Iskreno, nikad mi službena ponuda nije niti došla. Uvijek se pričalo o tome, ali to je sve", otkrio je.

60-godišnji Douglas je i dalje u treningu te tvrdi da bi se mogao pripremiti za ekshibiciju protiv Tysona. Istina, u treningu prilagođenog njegovim godinama, ali vjeruje da bi mu šest od osam tjedana pravih priprema bilo dovoljno. Još jedan koji je osjetio miris novca, zar ne?

Ispod teksta pogledajte sjajni dokumentarni uradak o toj legendarnoj noći u japanskoj metropoli.

Linker
19. travanj 2024 12:32