K1 i Boks

(VIDEO) Sjećate li se Tonyja Yoke? Ovog je vikenda upisao drugu uzastopnu pobjedu, pogledajte s kim je boksao

Lamah Griggs i Tony Yoka

 Screenshot/X (Boxemag)
Nekoć ‘zlatni dečko‘ francuskog boksa pokušava se vratiti na put prema gornjem domu ‘heavyweighta‘

U potrazi za samopouzdanjem (nakon tri poraza koje je upisao tijekom 2022. i 2023. godine) Tony Yoka ovog je vikenda ostvario drugu uzastopnu pobjedu. Krajem srpnja svladao je Belgijca Aminea Boucetu, da bi u subotu (u Croydonu kraj Londona) tehničkim nokautom pobijedio Britanca Lamaha Griggsa u drugoj rundi.

Griggs je široj javnosti nepoznat boksač, koji u svom rezimeu ima tek tri pobjede, jedan remi i (sada) osam poraza. Kao takav, nije imao šanse protiv olimpijskog pobjednika iz Rija 2016. godine, koji ga je u drugoj dionici borbe pritisnuo u kut te obasipao snažnim krošeima i aperkatima, nakon čega sucu nije preostalo ništa drugo nego da prekine meč. Odlučujuću sekvencu možete pogledati u videozapisu koji slijedi.

Od Yoke, kao projekta francuskog boksa, su se, podsjetimo, očekivale izuzetno velike stvari. Kao amater se okitio zlatom na spomenutim Igrama u Riju (u poliufinalu slavio nad Filipom Hrgovićem), a bio je i svjetski prvak, te mu se predviđala velika profesionalna karijera. Profesionalnu karijeru započeo je 2017. godine, otprilike godinu dana nakon osvajanja zlata na OI. Vrlo brzo potpisao je ugovor s francuskom TV kućom Canal+, a radilo se o višemilijunskom ugovoru.

‘"Zlatni dečko‘" francuskog boksa nanizao je 11 uzastopnih profesionalnih pobjeda u profesionalnom boksu (11. je bila protiv Petra Milasa), a potom su uslijedila tri poraza u nizu, od Martina Bakolea, Carlosa Takama i Ryada Merhyja. Našao se Yoka u potpunom karijernom glibu, a sada pokušava ponovno izgraditi svoj put boksajući protiv "journeymana" kao što su Boucetta i Griggs. S profesionalnim omjerom 13-3, trenutno zauzima 49. poziciju na BoxRecovoj ljestvici teškaša.

Linker
15. rujan 2024 20:02