K1 i Boks

Vjerovali ili ne, licitacija honorara za meč Furyja i Whytea ponovno je odgođena

Dillian Whyte

 Philip Sharkey/TGS Photo/Shutterstock Editorial/Profimedia
Kad organizacija poput WBC-a nešto odredi kao rok, to gotovo sigurno nije krajnji rok

Iako se vjerovalo kako će danas biti poznati uvjeti meča između Tysona Furyja i Dilliana Whytea te hoće li se isti uopće dogoditi, dogodilo se neočekivano. Zapravo, ne znamo možemo li bilo što gdje svoje prste ima WBC organizacija zvati neočekivanim, gledajući kako to tijelo upravlja svojim dijelom jurisdikcije nad svjetskim profesionalnim boksom.

Nakon što je 18. siječnja propao drugi pokušaj licitacije honorara za spomenuti meč, odnosno nakon što se timovi nisu ništa uspjeli dogovoriti, zatražena je još jedna odgoda, koju je WBC prihvatio. Tada je najavljeno kako će se licitacija honorara, ukoliko ne dođe do dogovora između timova, dogoditi u srijedu 26. siječnja, odnosno danas. No, dogodilo se ono što smo gore u tekstu dali naslutiti. Timovi su zatražili još jednu odgodu i ona im je odobrena. Ovog puta za petak 28. siječnja, a Mauricio Sulaiman, dugogodišnji predsjednik WBC-a (svojevrsne boksačke monarhije, budući da je poziciju naslijedio od oca), je potvrdio kako je to posljednji rok za dogovor.

Trenutno nitko ne zna što se zapravo događa. Problem je nastao kad je WBC odredio podjelu honorara 80/20 u korist Furyja. Whyte i njegov tim na to nisu htjeli pristati jer ide protiv WBC-ovog pravilnika, gdje bi podjela u meču pravog i privremenog prvaka, što je titula koju Whyte trenutno nosi, trebala biti 55/45. Vjerovalo se da bi Whyte, koji bi i s tih 20 posta zaradio uvjerljivo najveći honorar karijere, bio sretan da se nađu negdje na sredini.

No, ovih dana se pojavila vijest kako se u pregovore uključila još jedna tema. To je ona u kojoj bi Furyjev tim isplatio određenu svotu Anthonyju Joshui, a spominje se 15 milijuna funta, da odustane od svog meča protiv Oleksandra Usyka, čime bi se otvorio prostor za organizaciju meča Furyja i Usyka, gdje bi se Joshua kasnije ove godine borio protiv pobjednika. Gledajući da meč Joshue i Usyka još nije dogovoren te da Britanac zapravo još nije odabrao niti svoj novi tim, a s druge strane je Ukrajinac željan nastupa, to izgleda kao realna opcija.

Ako do petka ne bude dogovora, WBC će narediti licitaciju honorara, gdje će organizaciju meča dobiti onaj tko ponudi najveću ukupnu svotu. Whyte se u slučaju da nije zadovoljan ima pravo povući iz meča, ali tim putem bi ostao bez privremene titule te statusa izazivača, ali i honorara karijere, neovisno koliko on bude iznosio.

U slučaju da je priča s Joshuinim povlačenjem iz meča protiv Usyka istinita, Whyte bi tu ponovno ispao najveći gubitnik.

U svakom slučaju, svima je već dosta odgoda i nepotvrđenih informacija i svi čekaju vidjeti što će se dogoditi s teškom kategorijom profesionalnog boksa koja već mjesecima stagnira bez ikakvih informacija što bi se moglo dogoditi.

Linker
20. travanj 2024 00:49