K1 i Boks

Vraća se Gennady Golovkin, kazahstanski nokauter nastupa već idućeg mjeseca

Gennady Golovkin
 Frederic J. Brown / AFP
Gennady Golovkin ipak će odraditi barem jedan meč u 2020. godini

Više od godinu dana nakon što je najavljeno kako bi Gennady Golovkin svoj idući meč trebao odraditi protiv Kamila Szeremete, taj meč će se ostvariti. I to za manje od mjesec dana, odnosno 18. prosinca. Kazahstanac će tim putem braniti titulu svjetskog prvaka srednje kategorije prema IBF-u.

Ime 31-godišnjeg poljskog boksača Kamila Szeremete (21-0, 5 KO) iskočilo je u prvi plan nedugo nakon posljednjeg Gennadyjevog nastupa, u kojem je savladao Sergeya Derevyanchenka. Bilo je to 5. listopada prošle godine, a Szeremeta je također nastupio na toj priredbi u Madison Square Gardenu te je tamo savladao Oscara Cortesa. Tim putem potvrdio je mjesto obaveznog izazivača prema IBF-u, a i sama organizacija je odmah dala naredbu za organizaciju njihovog međusobnog meča.

38-godišnji Golovkin (40-1-1, 35 KO) je protiv Derevyanchenka sudjelovao u sjajnom meču, jednom od najboljih u 2019. godini te su se fanovi nadali njegovom brzom povratku u ring, nakon kojeg bi mogao izboriti priliku za treći meč protiv Canela Alvareza. Podsjećamo, prvi meč odradili su u rujnu 2017. godine, a završio je neodlučeno i to putem kontroverzne sudačke odluke. Većina medija bodovala je meč u korist Golovkina te je dogovoren revanš točno godinu dana kasnije. Meksikanac je tada slavio u jednom sjajnom i vrlo neizvjesnom meču, no njegovoj pobjedi na kraju ipak nitko nije mogao prigovoriti. Točno za nijanse bio je bolji, ali sve što smo vidjeli u njihove 24 dosadašnje runde je vodilo trećem ogledu.

Ipak, treći meč protiv Meksikanca sve je dalje, posebno jer je Canelo raskinuo ugovor s DAZN-om, dok se Golovkin tamo i dalje nalazi. Meč protiv Szeremete tako će se emitirati na toj platformi i u organizaciji Matchroom Boxinga.

Iako se gledajući na podatak od samo pet pobjeda nokautom moglo pretpostaviti da je Szeremeta defenzivno postavljen boksač čiji mečevi ne obiluju akcijom, to zapravo nije istina. Riječ je o boksaču koji voli aktivnost i vrlo visok tempo. Brz je na nogama i pokušava puno udaraca. Odgovor na pitanje o malom broju nokauta krije je u njegovoj snazi, odnosno nedostatku iste, što mu je svakako najveći minus. Odnosno, ono što je Golovkinova najveća prednost, to Poljaku poprilično nedostaje. No, ako bi uspio izdržati najjače udarce Kazahstanca, Poljak svakako ima šanse u tehničkom boksu parirati svom protivniku.

Golovkin će naravno biti veliki favorit, a ponovno će pokušati fanovima ponuditi svoj atraktivni boks i već glasoviti "Big drama show". Već za nešto više od tri tjedna saznat ćemo je li Szeremeta boksač koji su taj show može prekinuti.

Linker
26. travanj 2024 22:31