K1 i Boks

WBC-u Povetkin nije zanimljiv: 'Nema više prepreka za meč Furyja i Joshue'

Alexander Povetkin
 Tolga AKMEN / AFP
Porazom Dilliana Whyte uklonjene su prepreke od strane WBC-a za organizaciju meča Furyja i Joshue

Sjajnom predstavom i nokaut pobjedom protiv Dilliana Whytea u petoj rundi, Alexander Povetkin došao je do privremenog pojasa WBC prvaka svijeta teške kategorije. Oduzevši tu titulu, očekivalo se da je 40-godišnji Rus oduzeo Whyteu i poziciju obaveznog WBC-ovog izazivača. Naime, spomenuta boksačka organizacija je prije meča nekoliko puta potvrdila kako je Whyte idući protivnik WBC prvaka, odmah nakon trećeg meča između aktualnog prvaka Tysona Furyja i Deontaya Wildera.

To je u startu bio problem za veliki meč Furyja protiv Anthonyja Joshue, budući da je Fury izjavio kako se nema namjeru boriti protiv Whytea. Kad bi odbio taj meč, morao bi napustiti pojas prvaka, što njemu ne bi bio problem, ali bi bio Joshui, pošto on želi kompletirati sve četiri elitne titule. U takvoj situaciji činilo se logičnim da Povetkin nakon subote preuzima taj status. No, poznato je da pri uparivanjima u današnjem boksu često nema previše logike, što se potvrdio i ovim putem kroz izjavu predsjednika WBC-a, Mauricija Sulaimana.

"Ne želimo špekulirati, no imali smo vremenski rok određen od strane vodstva WBC-a, po kojem bi pobjednik treće borbe Furyja i Wildera morao odraditi obavezni meč protiv Dilliana Whytea. To se sad promijenilo. Dillian je izgubio i tih vremenskih rokova više nema. Borba za apsolutnog prvaka je nešto što cijeli svijet želi vidjeti i WBC neće praviti nikakve prepreke tomu", rekao je Sulaiman za Sky Sports.

Što se tiče Povetkina, on sa spomenutim pojasom u svom vlasništvu postaje obavezni izazivač, no očito da je to tako samo "na papiru". Naime, WBC nije postavio rok do kada se njemu treba pružiti prilika. Uostalom, Whyte ima klauzulu prema kojoj ima pravo na revanš te koju namjerava pokrenuti.

"To je nešto što tek moramo dogovoriti. WBC će svakako proanalizirati situaciju. Povetkin je sad privremeni prvak te je prema pravilima i obavezni izazivač. No, vremenski rok za ispunjavanje te obaveze je tek potrebno odrediti. Naravno da je cijela situacija dovela do promjene onoga što je odlučeno u proteklih nekoliko mjeseci", objasnio je.

Prije nego Joshua i Fury budu mogli u ring, prvom je na redu meč protiv Kubrata Puleva, a drugom već spomeniti zaključak trilogije s Deontayem Wilderom.

Linker
16. travanj 2024 08:31