K1 i Boks

Wilder je protiv Parkera bio neprepoznatljiv zbog ayahuasce? ‘Kad ste u tome, nasilje vam nije prioritet‘

Deontay Wilder

 PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia
Malik Scott smatra kako je njegov pulen konzumacijom psihoaktivnog napitka izgubio na agresivnosti

Deontay Wilder donedavno je uživao reputaciju jednog od najbrutalnijih nokautera današnjice, a neki su išli i korak dalje i predstavljali ga kao jednog od najbrutalnijih nokautera svih vremena, no nakon poraza od Josepha Parkera, status "Brončanog Bombardera" naglo se promijenio. Američki teškaš, naime, i dalje neupitno posjeduje snagu udarca kojom je sposoban ugroziti bilo koga, no sve je jasnije kako je njegova karijerna krivulja krenula prema dolje. O predmetnoj se temi među posljednjima oglasio Wilderov trener, Malik Scott, koji je istom prilikom ponudio poprilično neočekivano objašnjenje za izvedbu koju je njegov pulen isporučio u obračunu s Parkerom.

"Deontay u sebi ima ubojiti instinkt kojeg ne možete potisnuti, ali je uživao u ayahuasci. Mislim da to nije odgovaralo stavu koji je potreban u ringu jer, kao što je i sam rekao, to ga je učinilo zadovoljnim i natjeralo da razumije manje i ‘mekše‘ stvari u životu", ispričao je Scott u razgovoru za InstantCasinos pa nastavio:

"Kada ste u tome, onda vam nasilje nije glavni prioritet, a boksaču u ringu nasilje apsolutno mora biti glavni prioritet. Deontayu nasilje nije bilo glavni prioritet te večeri i mislim da je zbog toga izgubio. On je ubojica, nasilan je i želi te ozlijediti svojim udarcima, ali takav Deontay se te večeri nije pojavio, nije mogao povući okidač".

Ayahuasca se nerijetko spominje u javnom prostoru, a radi se o napitku pripravljenom od biljne mješavine snažnih psihoaktivnih svojstava koja se stoljećima, u domorodačkim kulturama Južne i Srednje Amerike, koristi za introspektivna putovanja u dubine vlastite svijesti. Posljednjih je godina ayahuasca nemalu popularnost stekla i među žiteljima Sjeverne Amerike i Europe, osobito onima koji putem alternativnih načina teže doživjeti duhovna i izvantjelesna iskustva ili, pak, izliječiti traume iz prošlosti, a njezina se konzumacija strogo preporučuje isključivo pod nadzorom iskusnih šamana.

Uoči obračuna s Parkerom, Wilder je, u intervjuu za The Telegraph, otvoreno govorio o svojim transformativnim iskustvima koje je doživio u dodiru s ayahuascom. Opisao je tak iskustva kao duhovno prosvjetljujuća, ističući utjecaj koji je imala na njegov osobni razvoj. Istovremeno, 38-godišnji je teškaš naglašavao kako ayahuasca nije umanjila njegovu agresivnost i konkurentnost među konopcima, no s obzirom na Scottove recentne tvrdnje, ali i ono što smo 23. prosinca gledali u Rijadu, možda ipak nije bio u pravu.

Linker
03. travanj 2024 18:39