K1 i Boks

‘Želio sam da me Pacquiao ubije u ringu, bio sam kao kostur. Nisam se mogao nositi s silnim novcima, slavom i ženama‘

Oscar De La Hoya vs. Manny Pacquiao

 DAZN
Veliki De La Hoya bio je potpuno iskren o jednom specifičnom dijelu svog života

Oscar De La Hoya povukao se iz boksa u travnju 2009., četiri mjeseca nakon tehničkog nokauta koji mu je zadao Manny Pacquiao u prosincu 2008. No, tijekom same borbe, De La Hoya nije želio samo kraj svoje karijere, želio je kraj svog života.

Prije nego što se suočio s Pacquiaom, De La Hoya se približavao svom 36. rođendanu, a iza sebe je već imao 16 godina profesionalnog boksanja, uz sjajnu amatersku karijeru, uključujući i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1992. godine.

Bilo je određeno da će se borba između De La Hoye i Pacquiaa odvijati u velter kategoriji, s težinskim limitom od 66,7 kilograma. To je bila prva borba "Golden Boya" u velteru nakon pobjede nad Arturom Gattijem 2001. godine. Za borbu s Pacquiaom, De La Hoya je na vaganju imao 65,8 kilograma, što je bila njegova najniža težina od 1997. godine.

"Borio sam se protiv Pacquiaa i bio sam mrtav čovjek koji hoda. Ušao sam u ring i noge su mi se tresle, pomislio sam: ‘Molim te, samo me nokautiraj, završi ovo odma,‘" rekao je De La Hoya u nedavnom intervjuu za Club Shay Shay, emisiju bivšeg legendarnog igrača američkog nogometa, Shannona Sharpea.

"Bio sam zombi. Bio sam iscrpljen. Sjećam se da sam se borio protiv Bernarda Hopkinsa na 72,6 kilograma (2004., iako je meč s Hopkinsom imao ugovorenu težinsku granicu od 71,7 kilograma, a De La Hoya je imao 70,3 kilograma). I onda sam pomislio: ‘Pokušat ću opet biti velik i boriti se protiv ovog mladog momka o kojem svi pričaju na 66,7 kilograma.‘ Vaga je pokazala 65,3 (De La Hoya je imao 65,8). Bio sam kostur. To je bilo previše."

De La Hoya je odmah znao da nije spreman za borbu protiv jednog od najboljih boksača 21. stoljeća.

"Prva runda je počela, on me udario, a ja nisam mogao uzvratiti. Moji instinkti nisu bili tu. Brzi refleksi nisu postojali" rekao je De La Hoya. "Doslovno sam želio umrijeti u tom ringu. U osmoj rundi svi su htjeli zaustaviti borbu, ili u sedmoj, uključujući suca i trenera. Rekao sam, ‘Ne, želim još jednu,‘ jer sam u glavi mislio ako me udari, možda se neću probuditi."

"Želio sam da cijeli moj život završi. Cijeli život koji sam tada živio. Prolazio sam kroz rehabilitacije, nosio se s ovom slavom, novcem, ženama i svime time, bilo je previše" prisjetio se De La Hoya. "Sada ne mogu nastupati. Sada nemam posljednju stvar koju volim, za koju sam tako naporno radio. Više je nemam, pa neka sve završi ovdje, usred ringa, samo me udari da umrem."

De La Hoya je ostao u svom kutu nakon spomenute osme runde.

Sharpe ga je upitao bi li bilo bolje da je borba dogovorena u srednjoj kategoriji. Te je godine Pacquiao započeo 2008. kao borac super perolake kategorije pobjedom podijeljenom odlukom sudaca nad Juanom Manuelom Marquezom, zatim se popeo u lakoj kategoriji gdje je sjajnim nokautom pobijedio Davida Diaza, a potom se za borbu s De La Hoyom prijavio s 64,4 kilograma.

"Mislim da ne bi pristali (na borbu na 69,9 kilograma)" rekao je De La Hoya. "On je dolazio iz nižih kategorija. To je vjerojatno bilo previše u to vrijeme, ali čak i na 69,9 kilograma bi me vjerojatno pobijedio."

Legendarne borbe iz MGM-a u Las Vegasu se možete prisjetiti u sklopu ovog članka.

Linker
16. kolovoz 2024 23:09