K1 i Boks

Zhilei Zhang uoči meča s Hrgovićem: ‘Neće se dobro provesti sa mnom, sto posto ću ga nokautirati‘

Zhilei Zhang

 Screenshot (youtube, Matchroom Boxing)
Neporaženi kineski boksač teške kategorije dolazi prepun samopouzdanja na meč u Saudijskoj Arabiji

Naravno da su Anthony Joshua i Oleksandr Usyk u središtu pažnje uoči ovog vikenda i boksačkog spektakla koji se sprema u saudijskom gradu Jeddahu.

Međutim, pažnje neće nedostajati niti ostalim akterima tog eventa, a Zhilei Zhang i Filip Hrgović zapravo su najzanimljiviji akter za sve domaće boksačke fanove. Hrvatski teškaš tražit će status obveznog izazivača prema IBF-u, a na putu će mu se naći Zhilei Zhang.

39-godišnji kineski teškaš iza sebe ima 24 profesionalne pobjede i jedan remi, a 2008. godine okitio se i srebrnom olimpijskom medaljom. 19 puta slavio je nokautom u profesionalnim mečevima i radi se o jako opasnom boksaču.

Unatoč zanimljivom i dobrom rezimeu, Zhang u meč ulazi kao osjetni autsajder. Filipa Hrgovića mnogi vide kao kandidata za sami vrh teške kategorije u nadolazećim godinama, a Zhang će biti dobra prilika za dokazivanje. Zhileija ipak ne brine status velikog autsajdera.

‘‘Neće se dobro provesti sa mnom u ringu. Svi misle da je on (Hrgović) potencijal za postati najboljim na svijetu, ali ja vjerujem da sam bolji borac. Međutim, u subotu ćemo saznati tko je uistinu bolji.‘‘. rekao je Zhang za IFL TV, a zatim je upitan u kojim segmentima smatra da je bolji od ‘‘El Animala‘‘.

‘‘Želim reći da je cijeli moj tim dao sve od sebe da dospijemo vamo, na ovu razinu. Vjerujem da sam bolje pripremljen, a želim se zahvaliti i svojim sponzorima.‘‘, izjavio je Zhang u odgovoru kojim zapravo nije rekao ono što se tražilo od njega.

S obzirom da dolazi iz Kine, iza njega bi trebala stajati velika podrška mnogobrojnih navijača. Zhang tvrdi kako je 60 milijuna Kineza gledalo njegov posljednji meč u kojem je nokautirao Scotta Alexandera u prvoj rundi, ali Zhanga na Instagramu prati manje od osam tisuća ljudi. Ta mu brojka ne ide u korist kad je u pitanju marketinška isplativost i privlačnost ka promotorima i sponzorima, no Zhang ima potencijal postati jako popularnim u slučaju nove pobjede. Naime, Kina nikada nije imala svjetskog boksačkog prvaka u teškoj kategoriji, a Zhang bi pobjedom nad Hrgovićem došao na korak do titule svjetskog prvaka.

‘‘Pobjedom u ovom meču postao bih prvim Kinezom koji je dobio status obveznog izazivača u teškoj kategoriji. Dakle, ovo ima veliko značenje za kineski profesionalni boks i ovaj meč jako je bitan za mene i moju državu. Borim se svoju državu i učinit ću svoje ljude ponosnima.‘‘, pojasnio je Zhang, a zatim je upitan ‘‘Može li nokautirati Hrgovića?‘‘

‘‘Sto posto ću ga nokautirati!‘‘, zaključio je Zhilei u svom kraćem intervjuu.

39-godišnjem ‘‘Big Bangu‘‘ meč u subotu je ‘‘biti ili ne biti‘‘. Već sada je u poznim godinama i njegova karijera neće još dugo trajati, barem ne na trenutnoj razini. Pobjedom protiv Hrgovića lansirat će se jako blizu samoj tituli, ali poraz bi mu vjerojatno uništio svaku nadu o osvajanju svjetske titule. Upravo zbog svega toga, Zhilei Zhang doći će nikad spremniji i motiviraniji, ali nešto će se pitati i ‘‘El Animala‘‘.

Linker
18. travanj 2024 19:40