Ostalo

Bellatorovom prvaku prijeti kraj karijere, u Europi su mu već zabranjeni nastupi

 Screenshot (YouTube, Bellator)
Bellatorov prvak Rafael Lovato Jr. (10-0) vodi bitku za nastavak svoje karijere. Lovato je ovih dana otkrio kako mu je dijagnosticiran kavernom mozga zbog kojeg je prisiljen uzeti pauzu.

Kavernom je stanje koje uključuje abnormalno formirane krvne žile, a kod Lovata je otkriveno pred njegovu borbu s Gegardom Mousasijem. Bellatorov prvak iz srednje kategorije objasnio je kako se tijekom karijere borio na lokacijama na kojima komisije nisu zahtijevale pregled mozga, ali to se promijenilo pred njegov meč s Mousasijem u Londonu (22. lipnja 2019.).

"Mogao sam osjetiti da se nešto događa. Radiolog mi je tada rekao: 'Čovječe, jesi li prije ovoga vidio svoj mozak? Ovdje ima nekih stvari koje moraš pogledati.' Pokazao mi je potom na ekranu nešto nalik malim kuglicama. Izgledalo je odmah kao da nešto nije u redu. Vidjelo se da to nije normalno. U to vrijeme mi nije znao reći o čemu se točno radi. Vratio sam se kasnije i onda mi je rekao kako je napravio istraživanje ta da vjeruje kako imam kavernom mozga. Nisam imao pojma o čemu se radi. Tražio je od mene da odem na pregled kod stručnjaka, ali da se prema njegovom mišljenju ne bi trebao boriti", prepričava Lovato u podcastu Joe Rogana.

Lovato je potom zatražio više mišljenja. Tvrdi da se sastao s brojnim doktorima u Brazilu gdje je odrađivao dio priprema. U jednom trenutku upoznao je jednog od najcjenjenijih brazilskih neurologa i dobio medicinsko odobrenje.

"Rekao mi je da ne postoje studije koje govore da bi vam se od udaraca u glavu kavernom mogao pogoršati ili izazvati krvarenje. Rekao mi je da neće raditi operaciju dok se ne pojave neki simptomi te da sam po njegovom mišljenu normalna i zdrava osoba koja se može nastaviti boriti sve dok to ne postane problem."

Lovato je potom potrebnu dokumentaciju uručio tijelu koje je nadgledalo Bellator 223 priredbu. Dva tjedna prije eventa dobio je zeleno svjetlo. U konačnici je većinskom odlukom svladao Mousasija i osvojio titulu.

Nekoliko tjedana kasnije Safe MMA, tijelo nadležno za spomenutu priredbu, nazvalo ga je s novim informacijama. Lovatu je rečeno da su napravili dodatno istraživanje i da je bila pogreška što mu je dopušten nastup u toj borbi te da se više neće moći boriti na tom području, a jedan irski doktor mu je savjetovao prekid karijere.

"Bio je odlučan. Rekao je da je to bila pogreška i da mi više neće odobravati nastupe u Europi."

Lovato je prošlog vikenda potpisao ugovor za revanš s Mousasijem, ali onda je Komisija u Kaliforniji počela stvarati probleme pa će Lovato i njegov tim sve dodatno istražiti prije saslušanja na kojem će raspravljati o njegovom slučaju.

"Ne odlazim službeno u mirovinu, ali uzimam pauzu. Posjećivat ću brojne doktore i raditi na ovome. Očito se želim i dalje boriti", zaključio je Lovato.

Linker
03. svibanj 2024 19:29