Ostalo

Davis se složio sa Cejudom: 'Ništa nije vrjednije od naslova studentskog hrvačkog prvaka pa niti svjetska MMA titula!'

Phil Davis
 Instagram
UFC-ov prvak bantam kategorije, Henry Cejudo, nedavno je iznenadio MMA fanove izjavom kako svoje hrvačke uspjehe smatra većim postignućem od onih u Octagonu. S njim se po tom pitanju slaže još jedan bivši uspješni hrvač te kasnije Bellatorov prvak, Phil Davis.

Ne morate predobro poznavati američki sport da biste znali kako je hrvanje tamo nešto posebno. Posebno ono u studentskoj konkurenciji, gdje se zapravo stvaraju kasniji olimpijci. Jedan od takvih bio je i Henry Cejudo, koji je tim putem izgradio ime, a onda i 2008. godine došao do zlata na Olimpijskim igrama. Nakon toga su pristigla i ona UFC-ova "zlata".

No, na nekoj globalnoj razini bi se lako moglo zaključiti kako naslov UFC-ovog svjetskog prvaka vrijedi više. Ipak, on se s tim nije složio, a sad ga je podržao i Phil Davis. Bivši UFC-ov Top 5 poluteškaš, a kasnije Bellatorov prvak, 2008. godine postao je američki studentski (NCAA) prvak i kaže kako se s tim ne može jednostavno ništa usporediti.

"Ja iskreno mislim kako je NCAA titula na vrhu, ako gledamo ta tri postignuća. Nemojte me shvatiti krivo, osvojiti svjetsku MMA titulu je nevjerojatno, no hrvanje je ipak nešto posebno", rekao je Davis u razgovoru za MMA Junkie, da bi onda to dodatno obrazložio:

"Prostora za pogrešku gotovo da i nema, a konkurencija je strašno jaka. Nemaš priliku birati kad i protiv koga ćeš hrvati i još puno različitih stvari. Mogao bih ih sad nabrajati u nedogled. Nakon toga, ako moram uspoređivati ono što sam ja osvojio, NCAA titula je definitivno vrijedna od svjetske MMA titule. Tako se tu moram složiti s Henryjem Cejudom."

Većina hrvača će vam reći kako je teže izboriti američku reprezentaciju nego doći do olimpijske medalje, zbog dugotrajnosti cijelog procesa. Na samim igrama za zlato treba četiri pobjede. Još žešće je u NCAA, gdje svako sveučilište ima svoju ekipu. No, i dalje je to jedna amaterska razina za razliku od profesionalnog MMA-a, zar ne? Vjerojatno se objašnjenje ovih izjava može pronaći u tome kako su obojica od malih nogu bili u hrvanju te im je upravo spomenuta titula bila dugogodišnji glavni cilj. MMA je nakon toga zapravo došao kao svojevrsna nadogradnja.

Linker
01. svibanj 2024 23:55