Ostalo

Fabricio Andrade novi je ONE-ov prvak: Sjajni Brazilac deklasirao je Johna Linekera

Fabricio Andrade

 Screenshot (youtube, One Championship)
25-godišnji Andrade postao je prvim borcem koji je Linekera porazio nokautom

Fabricio Andrade napokon je dočekao revanš s Johnom Linekerom i osvojio je ONE-ovu titulu prvaka u bantam kategoriji (-145 ‘lbs‘).

Jako frustriran bio je 25-godišnji Brazilac u desetom mjesecu prošle godine. Još tada su on i Lineker imali zakazan meč za titulu koju je držao Lineker, ali Lineker je prvo pao vagu za 0,34 kg i time je samo Andrade bio u igri za pojas. Međutim, frustracija koja je uslijedila za Andradea time je postala još veća.

Sjajno je Fabricio odrađivao tu borbu, bio je vidno bolji i konkretniji od bivšeg UFC-ovog borca, a sredinom treće runde fantastično je pogodio Linekera koljenom u tijelu. Lineker je bio vidno uzdrman i blizu poraza prekidom, ali Andrade je u silovitom naletu pogodio Linekera i koljenom u međunožje. Lineker je završio na tlu uz bolnu grimasu na licu i borbu nije mogao nastaviti. Meč je završio ‘‘no contestom‘‘ i bila je to noć za zaborav kad je Andrade u pitanju.

Mladi Brazilac ipak je mogao izvući nešto pozitivno iz svega. Osjetio je snagu Johna Linekera, ali još bitnije, Andrade je osjetio da je bolji borac od Linekera. Fabricio je nevjerojatno brz, tehnički profinjen i precizan sa svojim udarcima, a Lineker je to osjetio i sinoć.

Mladi Fabricio već od početka borbe nametnuo se kao konkretniji borac i konstantno je bio jedan korak ispred bivšeg prvaka. Prednji direkt bio je kirurški precizan i strašno brz, a već krajem prve runde Andrade je uzdrmao Linekera i bio je blizu finiša.

Treba reći da je Lineker po tko zna koji put prezentirao svoju srčanost, nije se predavao, a u pojedinim sekvencama lijepo je pogađao svojim najjačem oružjem - krošeima. Ipak, u četvrtoj rundi ponovno je bio vidno uzdrman i borio se ‘‘za preživljavanje‘‘, ali nakon isteka četvrte runde, borbi je došao kraj. Linekerov kut odlučio je prekinuti meč i Andrade je postao novim prvakom.

‘‘Nemam riječi kojima bih opisao ovo. Radi se o tako dugom putovanju, toliko teških stvari sam prošao u svom životu, a cijelo vrijeme imao sam san doći ovdje i postati prvakom, te promijeniti svoj život i život svoje obitelji. Nevjerojatno.‘‘, rekao je emotivni Andrade nakon pobjede.

Andradeu je to osma pobjeda zaredom ako ne računamo da je pretprošli meč završio ‘‘no contestom‘‘, a John Lineker upisao je prvi poraz pod okriljem ONE-a. Lineker je nakon odlaska iz UFC-a ušao u seriju od četiri uzastopne pobjede, ali Andrade je taj niz prekinuo.

Inače, Linekeru je ovo 46. profesionalni nastup i 10. poraz. Nokautom nikad prije nije izgubio, sve do danas i poraza tehničkim nokautom od sjajnog Andradea. Iako ga je Andrade nadjačao tehnički i taktički, Lineker nije olako pao, a priznanje mu je odao i novi prvak.

‘‘Čovječe, on se došao potući. U prvoj borbi bio je uplašen. Ali u ovom meču došao se potući. Možete i vidjeti podosta štete na mom licu.‘‘, rekao je Fabricio.

Andrade je do pojasa došao na ONE Fight Night 7 eventu koji se održao na legendarnom Lumpinee stadionu na Tajlandu, a event je održan u ringu. Osim Andradea i Linekera, za pojas su se borili Tawanchai P.K. Saenchai i Jamal Yusupov. Sjajni Tajlanđanin branio je titulu u perolakoj kategoriji, a do pobjede nad ruskim borcem došao je nokautiravši ga već nakon 49 sekundi. Tawanchaiju je to 129. pobjeda u karijeri, a upisao je i 31 poraz te dva remija.

U kickboksačkom obračunu teškaša, Albanac Francesco Xhaja porazio je Andreija Stoicu podijeljenom sudačkom odluku. Oba kickboksača poznata su nam iz mečeva s ponajboljim regionalnim kickboksačima. Rade Opačić nokautirao je Xhaju u prvom mjesecu 2022. godine, dok je Andrei Stoica 2016. godine izgubio nokautom u prvoj rundi od Mladena Kujundžića. Stoica je dvaput gubio i od Agrona Pretenija, a pobjeđivao je Dženana Poturka i Tonija Milanovića.

Kompletne rezultate ONE Fight Night 7 eventa možete pročitati pri dnu teksta.

Linker
25. travanj 2024 12:01