Ostalo

Gaethje se oglasio na optužbe za povezanost s Kadyrovim: ‘Nikad nisam upoznao tog tipa‘

Justin Gaethje

 Screenshot (youtube, Espn Mma)
UFC-ov borac lake kategorije opovrgava povezanost, iako dokaz ne idu njemu u prilog

Puno pažnje i negativnog publiciteta pridobili su Henry Cejudo, Kamaru Usman i Justin Gaethje prilikom nedavnog posjeta Čečeniji. Karim Zidan (Bloody Elbow), poznati MMA novinar koji se često bavi problematikom Ramzana Kadyrova, prvi je izvijestio o posjeti trojice navedenih boraca.

‘‘Čečenski diktator Ramzan Kadirov objavio je video s bivšim UFC-ovim prvacima Kamaruom Usmanom, Justinom Gaethjeem (on je bio privremeni UFC prvak, op.a.) i Henryjem Cejudom kako pucaju iz bacača granata i jurišnih pušaka u objektu specijalnih jedinica u Čečeniji. Radi se o objektu gdje ruski vojnici treniraju za invaziju na Ukrajinu.‘‘, napisao je Zidan na svom korisničkom računu putem Twittera, a još je dodao:

‘‘Budimo jasni ovdje: Ovo je Usmanova treća posjeta Čečeniji od 2020. godine i nitko o tome nije izvijestio osim mene za New York Times Sports i Bloody Elbow. Ako mediji ne poduzmu nešto i pozabave se ovim problemom, UFC i borci nastavit će djelovati nekažnjeno.

Nakon što je Zidan iskazao nezadovoljstvo jer ostali svjetski MMA mediji premalo pišu o tome, pojedinci su odlučili proširiti ovu vijest, a Justin Gaethje okomio se na Davea Portnoyja s Barstool Sportsa.

Portnoy je inače poznat kao veliki fan Paddyja Pimbletta, a putem Twittera se osvrnuo na kritike koje dobiva zbog tog i sve je povezao s činjenicom da je Gaethje bio u posjeti Kadyrovu.

‘‘Ljudi mi govore da je Justin Gaethje nedavno viđen kako se druži s vojskovođom optuženim za brutalne zločine protiv čovječnosti i stoga je licemjerno od njega da kaže kako loše izgledamo jer podržavamo Paddyja, dok on podržava vojskovođu (Kadyrova, op.a.). Neću imenovati o kome se radi.‘‘, napisao je Portnoy, a Gaethje je brzo uzvratio.

‘‘To je izravna laž i kleveta. Nikad nisam niti upoznao tog tipa (Kadyrova). Goni se.‘‘, napisao je Gaethje.

Pojedini fanovi pitali su ga zašto laže, kad je viđen u gore spomenutom videu i na fotografijama. Gaethje je ubrzo pojasnio o čemu se točno radi.

‘‘Želite li reći da svi Rusi isto izgledaju? Išao sam na dječji rođendan, a također volim pucati iz oružja.‘‘, pravdao se Justin.

Ono što Justinu ne ide u prilog jest činjenica da se navodno radilo o rođendanu jednog od sinova Ramzana Kadyrova. Možda Gaethje čak i nije upoznao ozloglašenog čečenskog vođu, ali poveznice definitivno postoje.

Prema navodima MMA Junkieja, cijeli slučaj došao je pod povećalo Državnog tajništva SAD-a. Kadyrov je inače pod raznoraznim sankcijama od strane vlasti u SAD-u i konekcije s njime ne idu u prilog američkim sportašima, u ovom slučaju borcima. Kadyrova američke vlasti povezuju s raznim kršenjima ljudskih prava koja uključuju otmice, mučenje i ubijanje pripadnika LGBTQ pokreta. Kadyrov je uz sve to i velika potpora Vladimiru Putinu u invaziji na Ukrajinu i stoga je cjelokupna obitelj Kadyrov pod brojnim sankcijama koje bi trebale spriječiti čečenskog vođu da se upliće u ikakve radnje koje se dotiču SAD-a i njihovih stanovnika.

Državno tajništvo oglasilo se po pitanju informacije da su Gaethje, Usman i Cejudo bili u posjeti Čečeniji, te su izdali svojevrsno upozorenje.

‘‘Ponavljamo da državljani SAD-a ne bi trebali putovati u Rusiju, a oni koji su u Rusiji trebaju odmah otići. Savjet za putovanja u Rusiju ostaje pri razini 4 - ‘Ne putovati zbog brojnih čimbenika, uključujući: neizazvanu i neopravdanu invaziju ruskih vojnih snaga na Ukrajinu, mogućnost uznemiravanja građana SAD-a od strane sigurnosnih službenika ruske vlade, izdvajanje američkih državljana u Rusiji od strane sigurnosnih dužnosnika ruske vlade; proizvoljno provođenje lokalnog zakona, ograničeni letovi iz i u Rusiju te zbog ograničene sposobnosti veleposlanstva da pomogne građanima SAD-a u Rusiji.‘‘, uputa je Državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država.

Glasnogovornik Državnog tajništva nije potvrdio jesu li trojica UFC-ovih boraca prekršili određene propise vezane za sankcije Kadyrovu i preostaje nam vidjeti hoće li snositi kakve posljedice zbog toga.

Linker
26. travanj 2024 17:10