Ostalo

Hrvatska otvara godinu u Portugalu, svjetska prvakinja izjavila: ‘Neće biti lako‘

Barbara Matic

 CARLOS FERRRIRA/EJU
Hrvatsku će u Portugalu predstavljati devet natjecatelja

Hrvatski džudaši na početku nove sezone od 26. do 28. siječnja sudjeluju na IJF Grand Prix turniru u Almadi u Portugalu.

Na ovom trećem po redu IJF Grand Prix turniru sudjelovat će 656 džudaša i džudašica iz 92 različite države i svi oni probat će prikupiti itekako bitne bodove za OI u Parizu.

Hrvatsku će u Portugalu predstavljati devet natjecatelja, od toga osam džudašica i jedan džudaš, a predvodi ih dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić.

"Prvi turnir u novoj godini, pa ćemo vidjeti. Bila je ozljeda palca pa sam dva mjeseca pauzirala što se tiče te ruke, tako da se još vraćam. Mislim da nisam na sto posto, ali brojnost u Portugalu je velika, tako da neće sigurno biti lagano. Čak su i Japanci tu, ali možda će biti lakše jer nema svih cura iz top 10. Možda po tom pitanju nešto lakše, ali s obzirom na to da nas ima preko 40 prijavljenih u kategoriji i još s Japankama, neće biti lagano", kazala je Matić koja se natječe u kategoriji do 70 kg.

Lijepe uspomene za Portugal vežu 24-godišnju Dubrovkinju Ivu Oberan (do 63 kg) koja je čak dva puta osvajala medalju na spomenutom IJF Grand Prixu-ju - srebro na prvom izdanju 2022. godine i broncu prošle godine.

"Prvo natjecanje u godini, standardno otvaramo u Portugalu. Ove godine brojke govore same za sebe, u svakom slučaju neće biti lako, ali iskreno jako sam uzbuđena. Volim Portugal, volim se boriti u Portugalu, lijepe uspomene me vežu za tu državu, za taj grad", rekla je Oberan.

Do Olimpijskih igara koje su san svakog sportaša ostalo je još sedam mjeseci, a Matić i Oberan pojasnile su koliko ih motivira ta olimpijska godina.

"Motivira me ta činjenica, moramo još neka natjecanja prije odraditi, naravno što s boljim rezultatima kako bi se mogli čim bolje pripremiti za nadolazeće europsko prvenstvo (Zagreb) i svjetsko prvenstvo te nadam se i olimpijske igre", dodala je Matić

"Olimpijska godina, što reći. Uvijek postoji neka mala doza pressinga, odnosno treme, ali mislim da je sada najvažnije ostati nekako pribran, to ostaviti sa strane i raditi svoje", zaključila je Oberan.

Osim Oberan i Matić u Portugalu će Hrvatsku predstavljati Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg), Katarina Krišto (do 63 kg), Karla Prodan i Petrunjela Pavić (do 78 kg),Tina Radić i Ivana Šutalo (iznad 78 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg).

Linker
18. svibanj 2024 22:30