Ostalo

Lewis svojedobno odbio ogroman novac za meč s Lesnarom: ‘Ozbiljno sam razmišljao o tome, evo zašto nisam pristao‘

Lennox Lewis i Brock Lesnar

 Profimedia/Screenshot (YouTube)
Bivšem svjetskom boksačkom prvaku nuđeno je pet milijuna funti za MMA meč s hrvačkom zvijezdom

"Crossover" mečevi danas su sastavni dio borilačkih sportova, a svoj su vrhunac dosegli kroz boksačke obračune Floyda Mayweathera i Conora McGregora, odnosno Tysona Furyja i Francisa Ngannoua. Iako je to nekad bila daleko rjeđa pojava, okršaji boraca koji dolaze iz različitih borilačkih sportova ipak su se održavali i u prethodnim vremenima. Dokazuju to, između ostalih, i borbe između Muhammada Alija i Antonija Inokija, Randyja Couture i Jamesa Toneyja, Tima Sylvije i Raya Mercera, ali i jedna - koja se nije dogodila - a to je ona između Lennoxa Lewisa i Brocka Lesnara.

Godine 2002., naime, Lewis je bio svjetski boksački prvak prema WBC i IBF verzijama, koji je svoje pojaseve upravo obranio nokautiravši velikog Mikea Tysona, dok je Lesnar, tada nadolazeća hrvačka zvijezda, osvojio WWE naslov kao najmlađi prvak u povijesti organizacije. Vince McMahon, čelni čovjek WWE-a, došao je na ideju da upravo Lewisa i Lesnara upari u MMA meču, računajući kako bi Lesnarova pobjeda nad boksačkim prvakom mogla njegovom pulenu osigurati status superzvijezde. Krenuli su ubrzo i pregovori, kako s glavnim akterima, tako i s Atletskom komisijom Nevade za odobrenje borbe. Lewisu je ponuđeno pet milijuna funti (8,6 milijuna dolara u to vrijeme) da se bori s Lesnarom, a ta mu se ideja činila vrlo prihvatljivom sve dok se nije detaljnije upoznao s McMahonovim zamislima.

"Vrlo sam ozbiljno razmišljao o toj borbi, sve dok mi nisu rekli da on ne bi nosio rukavice", rekao je britanski boksač za TSN-ov "Off The Record", pa dodao: "Mene su tamo htjeli staviti u rukavicama".

Lewis je okončao pregovore i godinu kasnije tehničkim nokautom pobijedio Vitalija Klička, nakon čega je objavio svoju boksačku mirovinu. Lesnar je nastavio svoj put u WWE-u, odnosno japanskim promocijama, da bi se 2007. pridružio UFC-u, a onda 2008. i osvojio pojas pobjedom protiv Couturea, a onda ga i obranio u mečevima s Frankom Mirom i Shaneom Carwinom.

Američki novinar, Dave Meltzer, nedavno je međutim otkrio kako Lewisu nisu bile sporne samo rukavice, već je promijenio mišljenje kada je spoznao koliku bi prednost Lesnar, kao hrvač, imao u borbi po MMA pravilima.

"Rečeno nam je da su pregovori propali kad je Lewis shvatio da MMA pravila daju prednost hrvaču u odnosa na boksača. U to je vrijeme posao WWF-a (današnji WWE) bio u zastoju i htjeli su graditi priču oko Lesnara. McMahonova ideja bila je, da Lesnar, ako pobijedi boksačkog prvaka u teškoj kategoriji, postaje najopakiji čovjek na planetu, a samim time i veliki magnet za publiku", napisao je Meltzer u svom tekstu za Wrestling Observer Newsletter.

Linker
02. svibanj 2024 18:43