Ostalo

Ponajbolja hrvatska sportašica okitila se zlatom u Portugalu: ‘Presretna sam što sam odradila turnir bez puno muke‘

Barbara Matić

 CARLOS FERRRIRA/EJU
‘Ovo je velik korak za odlazak na OI‘

Zlato je i opet oko vrata naše Barbare. Na prvom ovogodišnjem Grand Slam turniru, u portugalskom Almadi, Splićanka Barbara Matić osvojila je zlatnu medalju. To je ukupno peto Barbarino zlato na Grand Slam turnirima i sjajno navještenje onoga što nosi olimpijska godina, pišu Sportske novosti.

Barbara Matić je u finalu kategorije do 70 kg svladala Uzbekistanku Gulnozu Matnijazovu, rezultatski 1:0, ali je Uzbekistanka diskvalificirana. Prvo ju je Barbara primorala na dva shida (izbjegavanje borbe, pasivnost), da bi treću opomenu Uzbekistanka zaradila radi izbjegavanja početnog garda. No sve je to posljedica daleko boljeg nastupa, aktivnije borbe naša Barbare koja je od prve sekunde preuzela inicijativu na tatamiju. Inače, ovo je bio 7. ogled Barbare Matić i Uzbekistanke Matnijazove, rezultat je sada 6-1 za Barbaru. U seniorskoj konkurenciji je 5-0. Naime, ona jedna, jedina pobjeda Matnijazove seže još iz kadetskog doba i davne 2009. godine.

- Sretna sam jer mi je ovo bio prvi turnir, prvi nastup nakon ozljede palca zbog koje sam bila skoro dva mjeseca izvan natjecanja. Godinu sam započela da ne može bolje, zlatom - iz Portugala će Barbara Matić.

- Dobro sam odradila cijeli turnir, pa tako i finalnu borbu koja je dobivena taktički, sve odrađeno kako smo se dogovorili trener i ja. Ne s puno muke, na tri kazne i vrlo brzo. Ovo mi je i veliki korak za ishoditi olimpijsku vizu u Parizu, meni vrlo bitan turnir. Iz tog mi je razloga pobjeda tim bitnija jer nisam pala pod nikakav pritisak, sve dobro odradila.

Na putu do finala, Barbara Matić koja je u Portugalu bila i prva nositeljica, “pomela” je konkurencija koja nije bila baš bezazlena. Nakon što je bila slobodna u 1. kolu kao nositeljica, 2. joj je kolo nosilo Amerikanku Yasmin Alamin koju je naša Barbara otpratila s 1-0. U 3. kolu je slijedio sraz protiv miljenice domaćih tribina, Portugalke Tais Pina koja ipak nije Barbarina razina, 1-0. Četvrtfinale je značilo sraz s Japankom (u judu je to uvijek znak za osobit oprez) Riho Saiganji. Obje su judašice prikupile po dvije opomene tijekom borbe, ali je Barbara na koncu ipak slavila, 1-0.

U polufinalu ju je čekala jedna od favoritkinja turnira, Njemica Miriam Butkereit, ali je i opet Hrvatica uzdignutih ruku napustila tatami. Njemica je inače kasnije uspjela dohvatiti brončanu medalju.

Nije Barbara bila jedina Hrvatica koja se u subotu borila u Almeidi. U kategoriji do 63 kg imali smo Ivu Oberan i Katarinu Krišto. Dubrovkinja Iva je uspjela doći do trećeg kola i to nakon uvjerljivih pobjeda od po 2-0 nad Florentinom Ivanescu iz Rumunjske i Cristinom Cabanom Perez iz Španjolske, da bi protiv Njemice Dene Pohl bila bolja vodila 1-0, Pohl je imala, i jednu opomenu, a onda su suci zbog jednog malo sumnjivijeg poteza diskvalificirali našu reprezentativku.

Katarina Krišto nije pak prošla dalje od 1. kola, budući da ju je svladala Amanda Zuznabar Torres, 1-0. Dan ranije je u kategoriji do 52 kg, Ana Viktorija Puljiz izgubila u 2. kolu. Pobijedila je Kanađanku Kelly Deguchi, ali izgubila od Marokanke Soumiye Iraoui.

Linker
23. travanj 2024 07:26