Ostalo

Prošle su tri godine od borbe koja je promijenila svijet borilačkog sporta

McGregor vs. Mayweather
 John Gurzinski / AFP
Prije točno tri godine održan je The Money Fight, boksački meč Conora McGregora i Floyda Mayweathera

26. kolovoza 2017. godine održao se meč za koji samo par mjeseci ranije nitko nije vjerovao da je moguće ostvariti, meč koji se mnogima činio samo kao prepucavanje dvije zvijezde dva različita borilačka sporta. Conor McGregor i Floyd Mayweather Jr. ušli su u boksački ring odraditi pravi profesionalni boksački meč. Tog dana promijenio se svijet borilačkog sporta, pokazalo se kako ništa nije nemoguće ako postoji prilika za zaradu, potvrdila se marketinška moć Conora McGregora te je time i cijela slika samog sporta postala nešto novo, nešto drugačije. Na bolje ili na gore, to je svakome na njegov vlastiti sud.

Nitko nije vjerovao da UFC i Conor McGregor taj meč mogu organizirati. Prije svega jer je Floyd Mayweather ipak u tom trenutku bio smatram najboljim boksačem ikad, vlasnik fenomenalnog 49-0 omjera i boksač kojeg niti najbolji majstori "slatka znanosti" nisu uspjeli ugroziti. S druge strane, Conor McGregor bio je svojevremeno boksač, no borbe protiv Natea Diaza pokazale su kako ipak nije uspio u potpunosti dominirati niti protiv jednog ipak prosječnog MMA borca, što Diazovi rezultati zapravo jako dobro dokazuju. Kad je odjednom sve dogovoreno, mnogi fanovi proglasili su sam meč apsurdom. To je bio taj obrambeni mehanizam, velikim dijelom kao rezultat same nevjerice.

No, on je bio potvrđen, a onda je krenula žestoka medijska mašinerija koja je napravila fantastičan posao. Kroz razne najave, konferencije za medije i UFC-ov Embedded serijal, među velikim brojem fanova stvorio se dojam kako McGregor u meču ima šanse. Pojavile su se i velike uplate na kladionici te je tečaj na Irca počeo padati. Čak su nestale i one prognoze koje su mu davale samo tri runde. Uostalom, mnogi su smatrali i kako je Floyd dovoljno dobar biznismen da neće niti sam sebi dozvoliti završiti posao tako brzo i razočarati sve one koji su za prijenos platili uistinu ogromnim 90 dolara.

Takvih je bilo četiri milijuna 300 tisuća, čime je ovo postao drugi najprodavaniji prijenos bilo koje borilačke priredbe u povijesti. Tek su Mayweather i Pacquiao prodali 300 tisuća više. Tyson, Lewis, Holyfield, De La Hoya, Canelo, Jones, Hopkins, nitko od ovih boksačkih superzvijezda nije došao niti blizu toj brojci. Što nam je to reklo? Da je borilački sport više show biznis nego sami sport? Da je moć marketinga takva da jedan toliki "missmatch" može postići takvu gledanost? Da nas pravi borilački sport zapravo ne zanima? Nema sumnje kako je prijenos kupio i veliki broj onih koji su samo ugovaranje nazvali sramotom. Valjda bi i to trebalo nešto značiti.

Vaganje je uživo na YouTube gledalo nekoliko milijuna ljudi, a teško je zamisliti koliko je ljudi sam meč gledalo izvan SAD-a putem drugih servisa ili ilegalnih "streamova". Potvrdilo se kako je odrađen jedan fantastičan posao. Mayweather je osobno zaradio 280 milijuna dolara, McGregor 130, a svoj važan dio dobili su i svi ostali sudionici organizacije meča. Dakle, svi su bili zadovoljni, no je li bila zadovoljna publika i možemo li mi danas biti zadovoljni time što se dogodilo i kako je utjecalo na svijet borilačkog sporta?

Pogled na sve se promijenio. Conor McGregor više za neku normalnu svotu novca ne izlazi iz kreveta te je pitanje koliko se UFC-u isplatio ulazak u taj meč ako znamo da su nakon njega svoju najveću zvijezdu tek dva puta uspjeli staviti u Octagon. Zbog svega što Conor predstavlja je teško UFC-u stvoriti neku novu zvijezdu i približno takve popularnosti, nekoga tko bi im otprilike mogao donijeti brojke kao Irac. Dobili su dio toga tek prošle godine u Jorgeu Masvidalu, no i on je to više stvorio sam, svojim karakterom uz kombinaciju spleta okolnosti. Fanovi također na UFC danas gledaju drugačije. Bilo da im Conor nedostaje ili ne, ne može se pobjeći od dojma kako je svima UFC bez njega manje zabavan.

Floyd se nakon tog meča u profesionalni ring više nije vratio. Pričalo se o revanšu, no do njega nije došlo, vjerojatno niti neće. Boks se nije puno promijenio. Zapravo, ostao je u istim problemima u kakvim je već desetljećima i to se teško može promijeniti ako ne dođe do velikog reustroja cijelog sporta. No, tko će promotorima oduzeti spone kojima drmaju boksom? Nikad nitko i s tim se moramo pomiriti.

Trenutno se spominje nova avantura McGregora u boksačkom ringu, ovog puta protiv Mannyja Pacquiaoa. Sumnja li netko da je to uistinu moguće dogovoriti? Sumnja li netko kako će ovog puta, ako se dogovori, također biti astronomska prodaja? Naravno, to se više nitko ne usudi.

A gore spomenuti meč? Da, Floyd je pobijedio prekidom u desetoj rundi, no to je na kraju svega zapravo bilo najmanje bitno.

Linker
18. travanj 2024 13:29