Ostalo

Rogan razotrkio svijet "grapplinga": "Svi su na dopingu i svi to znaju!"

 Screenshot
Sve popularnija "grappling" natjecanja u čitavom svijetu, a posebno u SAD-u, praktički nemaju nikakvo ozbiljno testiranje na doping. Na tu je činjenicu upozorio slavni UFC-ov komentator, popularni podcaster, ali i sam crni BJJ pojas - Joe Rogan.

Uskoro ćemo pratiti meč na "Submission Underground Grappling (SUG)" eventu između Anthonya Johnsona, bivšeg UFC izazivača, i Craiga Jonesa. Ovaj veliki i bitni meč za čitavu "grappling" scenu će se održati 7. srpnja u američkom portlandu. Rogan je nedavno komentirajući sva ta zbivanja i najavljujući neka velika natjecanja, javno rekao da su uglavnom svi "grappleri" dopingirani! Isječak podcasta u kojem Rogan to govori je podijelio sam Craig Jones sugerirajući da je mislio na "Rumble" Johnsona, a ne na njega.

"Svijet 'submission grapplinga' je prilično čudan jer nema pravog testiranja na doping. Svi zapravo znaju da su i svi drugi nadopingirani. A to ima priličan utjecaj u borbama bez kimona. Ali zapravo i u kimonu", izjavio je Rogan te je dodao:

"Radi se o čistoj fizičkoj stvari. Ako imate jednog borca koji je na dopingu, drugog koji nije, ako su obojica tehnički na sličnom nivou, ovaj na dopingu je u prednosti."

Doduše, 2013. godine je krovna svjetska BJJ organizacija IBJJF uvela testiranja. No, kako su testovi debelo unaprijed najavljeni, a provode se na točno određeni dan, "grappleri" imaju dovoljno vremena očistiti se i biti negativni jednom kada rezultati testa stignu. Bez nasumičnih testova izvan natjecanja potpuno je nemoguće kontrolirati neki sport. A za sada u "grapplingu" nema dovoljno novca da bi se tako nešto provodilo. A da budemo iskreni, nema niti dovoljno interesa samih organizatora i čelnika federacija za tako nečime. No, kako popularnost "submission grapplinga" bude rasla, tako će se sve češće i sve glasnije postavljati i ovo pitanje.

View this post on Instagram

Previews Craig Jones vs Anthony Johnson

A post shared by Craig Jones (@craigjonesbjj) on

Linker
18. svibanj 2022 09:19