Ostalo

Theodorou ušao u povijest: Postao prvi MMA borac koji ima dozvolu za terapeutsko korištenje kanabisa

Elias Theodorou
 Ilustracija
Bivši UFC-ovac Elias Theodorou je ušao u povijest kao prvi MMA borac koji je od jedne Komisije dobio dozvolu za korištenje kanabisa u terapeutske svrhe. Kanadskom borcu je dozvola izdana od Komisije u Britanskoj Kolumbiji (Kanada).

Posljednjih godina možemo svjedočiti trendu drastičnog ublažavanja politike anti-dopinških agencija prema cannabisu. WADA je recentno maknula CBD sa liste zabranjenih supstanci, a neke Komisije američkih saveznih država su dramatično smanjile kazne za one koji "padnu na kanabis". Podsjetimo kako je prije samo par godina Nick Diaz zaradio drakonsku petogodišnju suspenziju (kasnije je pod pritiskom javnosti smanjena), a danas je to potpuno nezamislivo.

Ova odluka jedne Komisije u Kanadi je zato samo nastavak u istom smjeru jer se stručnjaci unisono slažu da konzumacija kanabisa ne može poboljšati performanse nekog sportaša tijekom samog natjecanja. S druge strane korištenje kanabisa je sve legalnije u SAD-u (nekoliko država ga je potpuno legaliziralo) pa ga sve veći broj sportaša koristi u terapeutske, a onda i u rekreativne svrhe.

S obzirom da Teodorou već neko vrijeme ima dozvolu za medicinsko korištenje kanabisa, odlučio je pristupiti Komisiji u Britanskoj Kolumbiji i zatražiti od njih izuzetak za korištenje iste supstance. Nakon sagledavanja medicinske dokumentacije bivši UFC-ovac je dobio dozvolu i ušao u povijest.

No, to ne znači da će se Theodorou tolerirati viša količina kanabisa (THC-a i njegovih metabolita) u tijelu od one propisane pravilima USADA-e i samih Komisija. U slučaju da pređe dopuštene granice unutar natjecanja, Theodorou se i dalje neće moći boriti, samo neće biti kriv za pad na doping testu. Time će izbjeći potencijalnu suspenziju koja bi mu inače prijetila.

Pojednostavljeno, Theodorouu i dalje ne može koristi kanabis uoči nekog meče, ali će u slučaju pozitivnog testa imati drugačiji tretman radi svoje dozvole. Američki mediji javljaju da je ovo korak u pravom smijeru i da bi uskoro ovo mogla postati stalna praksa s obzirom na trend posljednjih godina kada govorimo o kanabisu.

Podsjetimo kako je Theodorou dobio otkaz u UFC-u unatoč sjajnom "scoreu" od 8 pobjeda i samo 3 poraza u elitnoj organizaciji. No, čelnici UFC-a nisu cijenili njegov pomalo čudan i neatraktivan stil borbe. Nakon odlaska iz elitne promocije Kanađanin je odradio jedan meč u manjoj organizaciji te je ostvario pobjedu.

Linker
01. svibanj 2024 14:56