Ostalo

‘U zabludi ste ako mislite da je olimpijski hrvački turnir slabiji zbog zabrane Rusima. Njih je sada još više na turniru‘

Sadulaev Abdulrashid

 Wang Yuguo/Xinhua News/Profimedia
David Taylor III, osvajač zlata s Igara u Tokiju nije uspio izboriti nastup u Parizu, ali smatra kako je ovogodišnji olimpijski turnir najteži u povijesti Igara

‘‘Svaka osoba pri zdravom razumu shvaća kako je status Olimpijskih igara kao najznačajnijeg sportskog natjecanja doveden pod znak upitnika, a hrvačka natjecanja bez ruskih hrvača bit će nepotpuna i prvaci neće imati satisfakciju osvajanja olimpijskog turnira.‘‘, dio je priopćenja Ruskog hrvačkog saveza kojim su prokomentirali zabranu nastupa na OI izrečenu njihovim hrvačima.

Podsjećamo, Međunarodni olimpijski odbor prvotno je planirao zabraniti nastupe svim ruskim i bjeloruskim sportašima, ali naknadno je uvedeno pravilo prema kojem sportaši mogu dobiti posebna dopuštenja za nastup na Igrama u Parizu. Uvjeti su da ti sportaši nemaju nikakve poveznice s vojnim postrojbama i da javno nisu podržali invaziju na Ukrajinu. Ukupno deset hrvača i hrvačica iz Rusije dobili su zeleno svjetlo za nastup na Igrama, ali Rusi su ostali složni. Deset odabranih odbilo je nastupiti na OI jer smatraju kako njihovi kolege iz reprezentacije ne zaslužuju biti suspendirani.

Sve to uistinu je narušilo težinu olimpijskog turnira i medalja koje će dijeliti najboljima. Naime, Rusi su gotovo uvijek pri samom vrhu najuspješnijih hrvačkih nacija na Olimpijskim igrama. 2012. godine bili su uvjerljivo prvi sa 11 osvojenih medalja, od čega pet zlatnih. Iza njih su se smjestili Iran i Japan osvojivši četiri zlata i ukupno šest medalja. Rusi su i 2016. godine predvodili ljestvicu najuspješnijih hrvačkih nacija, a 2021. godine zauzeli su drugo mjesto iza Japana. Japanci su osvojili sedam medalja, Rusi osam, ali Japanci su imali jedno zlato više (5:4).

Izostanak vodeće hrvačke nacije definitivno je značajan za jedan takav turnir, ali istaknuti američki hrvač David Taylor III ne slaže se da turnir gubi na vrijednosti zbog zabrane izrečene ruskim reprezentativcima. David Taylor u razgovoru za MMA Fighting pojasnio je svoje viđenje situacije.

‘‘Šteta je što ti dečki nisu dobili šansu za nastupiti. Kyle Snyder tako je ostao bez prilike da ponovno hrva protiv Abdulrashida Sadulaeva, kao i Kyle Dake koji neće imati šansu hrvati protiv Zaurbeka Sidakova. Ali, puno dubine ruske reprezentacije transferirano je na ostale države. Dakle, više nemamo situaciju gdje je u ždrijebu samo jedan hrvač. Čak i u doba SSSR-a, na turniru bi se pojavio jedan Rus koji bi zastupao sve ostale nacije pod okriljem SSSR-a.‘‘

‘‘Sada imamo tipove poput Akhmeda Tazhudinova koji je iz Dagestana, ali predstavlja drugu državu (Bahrein). Takve stvari događale su se tijekom moje cijele karijere, ali sada se događaju više nego ikad prije. Tipovi koji su bili drugi ili treći najbolji u Rusiji, napustili su državu i sada hrvaju za Bahrein, Azerbajdžan ili Uzbekistan, neki od njih čak i za Francusku, Italiju, Grčku. Pronašli su druga mjesta gdje mogu hrvati. Mnogi ždrijebovi turnira sada su sačinjeni od šest, nekad čak i osam Rusa. Možda jedan nije dobio pravo nastupa, ali zato morate hrvati s mnoštvom ostalih koji nastupaju za neku drugu državu. Mislim da se u kategoriji do 74 kg na jednom turniru pojavilo čak deset Rusa. Ukupno 16 tipova, od čega 10 Rusa. Mislim da je zabluda misliti: ‘Oh, nema Rusije, turnir neće biti tako težak‘. Ovo će biti najteže Olimpijske igre ikad, jer morate hrvati sa svim Rusima koji su promijenili državu za koju nastupaju.‘‘, pojasnio je Taylor.

Ono što Taylor hoće reći jest činjenica da su ruski hrvači nekoć manje posezali za promjenom državljanstva. Nakon što im je izrečena zabrana nastupanja na OI, transferi u druge reprezentacije postali su učestali i broj Rusa na turnirima zapravo se povećao.

Spomenuti Akhmed Tazhudinov jedan je od primjera onog što Taylor govori. Mladi Dagestanac možda ne bi ni izborio nastup na SP-u putem reprezentacije Rusije, ali Tazhudinov je odlučio nastupati pod zastavom Bahreina i prošle godine osvojio je svjetsko zlato u kategoriji do 97 kg. Čak i da je izborio nastup pod zastavom Rusije, tada se u ždrijebu ne bi našao Abdulrashid Sadulaev, a ovako su obojica našli mjesto na turniru. Dodamo li da je Tazhudinov u finalu hrvao protiv Magomedkhana Magomedova, Rusa pod zastavom Azerbajdžana, Taylorova teorija još više dobiva na težini.

Dakle, svaka država na SP i Olimpijske igre može poslati samo jednog hrvača po kategoriji, ali nakon što su Rusi odradili seobu po drugim reprezentacijama, mnoštvo ih se nađe unutar iste težinske kategorije na velikim natjecanjima.

Linker
10. rujan 2024 07:37