Ostalo

Uz bok velikom Aleksandru Kareljinu! Kubanac Mijain Lopez ostvario je nešto dosad neviđeno i zatim se povukao iz hrvanja

Mijain Lopez Nunez

 Punit PARANJPE/AFP
Kubanski hrvač u kategoriji do 130 kilograma nastupio je na svojim šestim uzastopnim Igrama, ali u Pariz nije došao samo nastupiti

Mijain Lopez Nunez, ime koje će debelim, najdebljim mogućim slovima ostati utisnuto u povijest Olimpijskih igara. 41-godišnji kubanski hrvač grčko-rimskim stilom sinoć je stavio ‘‘točku na i‘‘ svoje legendarne karijere, a bolje povlačenje nije mogao ni zamisliti.

Naime, Lopez je osvojio čak peto olimpijsko zlato u kategoriji do 130 kilograma! Da, dobro ste pročitali. Još od Igara održanih 2008. godine u Pekingu, Lopez osvaja zlatne medalje i nakon što je uzeo prvo zlato na OI, nitko ga nije uspio poraziti na najvećoj sportskoj smotri.

Lopez je tako postao prvim sportašem u povijesti koji je olimpijsko zlato osvajao pet puta unutar iste discipline. Dosad je Kubanac bio u društvu još šestero sportaša/ica koji su četiri puta postajali olimpijskim pobjednicima unutar jedne discipline, ali sada se izdvojio i postigao nešto što nikome drugom nije pošlo za rukom.

Mijain Lopez u Pariz je došao nakon tri godine izbivanja sa strunjače, odnosno, tri godine nije službeno nastupao. Kubanac u poznim hrvačkim godinama zapravo se čuvao i pripremao za svoje ukupno šeste Olimpijske igre. Još 2004. godine u Ateni Lopez je osvojio peto mjesto, a četiri godine kasnije krenuo je njegov nevjerojatni niz. Nakon osvajanja zlata u Tokiju (2021. godine) Lopez je najavio umirovljenje, ali ipak se odlučio okušati i u Parizu. Pokazalo se to dobrom odlukom jer Lopez je još jedan olimpijski turnir odradio bez pretjeranih poteškoća.

20-2 ukupni je rezultat kojim je nadmašio četvoricu protivnika s kojima se borio na putu do zlata. Iranac Amin Mirzazadeh i Azerbajdžanac Sabah Shariati jedini su hrvači koji su uspjeli uzeti bod protiv Lopeza na Igrama u Parizu. Veliko je to postignuće, jer još od Pekinga 2008. godine, nitko na OI nije uspio osvojiti ni jedan jedini bod u mečevima protiv Lopeza.

Nakon što je izbacio Mirzazadeha i Shariatija, Lopezu je u finalu na megdan došao nešto slabiji protivnik od spomenute dvojice. Yasmani Acosta kvalitetan je hrvač, ali protiv Lopeza nije imao šanse. 6-0 bio je rezultat finalnog meča, a koliko je Lopez zapravo bolji od Acoste, govori još jedan zanimljiv podatak. Naime, Yasmani Acosta zapravo je Kubanac, ali od 2017. godine nastupa pod zastavom Čilea. Kubu je napustio pomalo frustriran činjenicom da jednostavno ne može izboriti mjesto u reprezentaciji pokraj Mijaina Lopeza.

Acosta je prema vlastitim navodima gledao kako hrvači lošiji od njega dolaze do medalje na OI, ali samo je jedno mjesto u reprezentaciji. Svjestan kako pokraj Mijaina Lopeza neće dočekati priliku, Acosta je odlučio nastupati za Čile i jučer je došao do olimpijskog srebra. Dočekao je i taj 36-godišnjak tu toliko željenu olimpijsku medalju.

No, vratimo se Lopezu. Fantastični Kubanac ovime je zaokružio nevjerojatnu hrvačku karijeru. Pet olimpijskih zlata, pet svjetskih zlata i tri srebra te mnoštvo medalja na ostalim velikim hrvačkim turnirima, rezultati su koji ostaju vezani uz ime Mijaina Lopeza Nuneza. Njegovo ime uz bok je velikom Aleksandru Kareljinu, po mnogima najvećem hrvaču u povijesti, barem kad je u pitanju grčko-rimski stil. Neki sada odlaze korak dalje i tvrde kako je Mijain Lopez čak i pretekao velikog Kareljina.

‘‘Ovo je rezultat za kojim sam žudio, ali ne samo za sebe, nego za svoju državu i cijeli svijet. Tako mi je drago da sam se upisao među elitu Olimpijskih igara. Ovo je nagrada za cjeloživotni naporni rad, a uspjehe sam postigao uz pomoć moje obitelji i svih ostalih ljudi oko mene. Ovo je moja najveća pobjeda. Da biste došli do ove razine, prije svega morate voljeti sport i ono čime se bavite, a zatim pokazujete svijetu kako ste sposobni pobijediti sa tako malo.‘‘, poručio je Lopez putem svog prevoditelja.

image

Mijain Lopez Nunez

Punit PARANJPE/AFP

Mijain je nakon pobjede u finalu skinuo tenisice i položio ih je na sredinu borilišta. Potez kojim hrvači signaliziraju kraj svoje karijere, ali Mijain Lopez najavio je kraj i prije tri godine nakon Igara u Tokiju. Sada tvrdi kako je ovo ‘‘definitivni kraj‘‘ i planira se posvetiti educiranju i usmjeravanju novih generacija kubanskih hrvača.

Mladi kubanski hrvači teško mogu dobiti boljeg uzora od peterostrukog osvajača olimpijskog zlata i čovjeka kojem je čak četiri puta povjerena dužnost nositelja kubanske zastave na otvaranju Olimpijskih igara. No, nemojte se iznenaditi ako Mijain Lopez kroči na strunjaču i za četiri u Los Angelesu. Za dva tjedna proslavit će 42. rođendan, ali Mijain Lopez dugi niz godina pomiče granice i uvjerava nas kako ništa nije nemoguće.

Linker
17. rujan 2024 12:52