Ostalo

(VIDEO) PFL 9: Priredba prepuna drame donijela finaliste teške i poluteške kategorije

Isaev vs. Goltsov
 screenshot
Profesional Fighters League održao je i svoj pretposljednji ovogodišnji event, odnosno četvrtfinala i polufinala turnira poluteške i teške kategorije. Nakon njih je poznato kako će se posljednjeg dana ove godine, za milijun dolara glavne nagrade, boriti Emiliano Sordi protiv Jordana Johnsona i Ali Isaev protiv Jareda Rosholta.

Sve je započelo četvrtfinalima poluteške kategorije, a Emiliano Sordi je odmah u prvoj borbi prezentirao po što je došao. Argentinski nokauter za samo minutu i pol završio je borbu protiv Sigija Peselelija te je mogao čekati svog protivnika u polufinalu. Njega je dobio u neizvjesnoj borbi dva ruska borca. Bazigit Ataev pogodio je manje udaraca od svog mlađeg sunarodnjaka Viktora Nemkova, no sucima je to bilo dovoljno da nakon neodlučenog ishoda nakon dvije runde, u novom bodovanje gdje ocjenjuju cijelu borbu, presude u njegovu korist. Drugo polufinale izborili su Jordan Johnson, koji je na jednaki gore spomenuti način savladao Maxima Grishina te Rashid Yusupov, koji je brutalno nokautirao Vinnyja Magalhaesa, čime je poznatog grapplera možda i poslao u MMA mirovinu.

Polufinale je donijelo dominantnu pobjedu Johnsona protiv Yusupova u borbi gdje publika nije bila zadovoljna akcijom tj. nedostatkom iste, ali Amerikanac je napravio sve što mu je bilo potrebno za dominantni trijumf. Tako borac koji je napustio UFC (gdje mu je jako dobro išlo) za priliku u PFL-u dolazi na korak do onoga zbog čega je ovoj promociji i pristupio. Drugo polufinale donijelo je novi trijumf borca koji je ove sezone priuštio najviše uzbuđenja. Emiliano Sordi i Bazigit Ataev sastali su se po treći put, a nakon dosadašnjih 1:1, 28-godišnji Argentinac završio je trilogiju u svoju korist. Borbu je završio gušenjem pred kraj prve runde. Sordi je inače vrlo zanimljiv borac profesionalnog omjera 21-8, a sve pobjede ostvario je prekidom. U PFL je došao nakon neuspjeha na UFC-ovom "Contender Seriesu", a sad je na korak do osvajanja svote od milijun dolara.

Turnir teške kategorije donio je još više uzbuđenja, gdje je sve krenulo borbom Alija Isaeva i vrlo popularnog Kelvina "Mama's Boy" Tillera. Nažalost po Tillerove fanove, on je odabrao najgoru moguću taktiku. Išao je hrvati s bivšim olimpijcem što se pokazalo kao jako loša taktika. Isaev je u polufinale tako otišao s dvije runde osvojene čistom dominacijom (193:2 u udarcima). Tamo ga je čekao Denis Goltsov, koji nije oduševio kao u svoja prva dva nastupa, ali je napravio dovoljno da savlada Satoshija Ishiija. Najuzbudljivija borba bila je ona u kojoj je Muhammed DeReese već nakon pet sekundi poslao Jareda Rosholta na pod, a onda je krenula kanonada gotovo pune tri minute, gdje se Rosholt morao prebaciti u "mod preživljavanja". No, odjednom se Jared uspio ustati na noge, a onda doći do rušenja koje je njega dovela u dominantnu poziciju. Odjednom DeReese više nema nikakvog odgovora, prepušta Rosholta leđa, a ovaj udarcima dolazi do pobjede tehničkim nokautom. Veliki preokret u situaciji gdje se činilo kako je samo pitanje vremena kad će se Rosholt prestati inteligentno braniti. Rosholtov protivnik u polufinalu trebao je biti pobjednik borbe Francimara Barrosa i Alexa Nicholsona, a ta borba zapravo je bila jedna cijela priča za sebe.

Ova dvojica već su se susreli u regularnom dijelu, kad je Barroso slavio sudačkom odlukom. Slavio je tako i ovog puta, no u drugačijim okolnostima. Otvoreno su obojica napali od samog starta i bila je to vrlo uzbudljiva borba gdje se čekao onaj pravi udarac. No, krajem četvrte minute dolazi do koljena Nicholsona nakon kojeg Brazilac traži prekid zbog udarca u međunožje. Usporena snimka pokazalo je kako je udarac završio u trbuhu, no moguće je kako je putem "pokupio" i testise Brazilca. Uspio se on oporaviti i nastaviti borbu, koja je do kraja runde donijela "brawl". Ulaskom u drugu rundu odmah dolazi do još jednog udarca koji je Barroso okarakterizirao ilegalnim te do nove pauze. Nastavila se borba, još jednom dolazi do otvorenog okršaja, ali ubrzo i do još jednog udarca za koji je Brazilac rekao da je bio u ilegalno područje. Nicholsonu je, unatoč tome što niti jedan udarac nije bio s namjerom, oduzet bod, a nakon povratka u borbu Barroso dolazi do rušenja. Radio je Brazilac uspješno do kraja borbe, koju je uzeo sudačkom odlukom. No, nije bio u stanju nastaviti turnir pa je prema tome u polufinale trebao njegov protivnik. Ali, kako niti Nicholson nije bio u stanju boriti se još jednom, organizacija u turnir vraća Kelvina Tillera koji je u četvrtfinalnoj borbi primio 193 udarca.

Jared Roshold i Kelvin Tiller tako su se također boriti već po treći put u PFL-ovom kavezu, a Rosholt je ovog puta upisao svoju drugu pobjedu. Više puta se uspješno izvukao iz teških pozicija, nakon čega bi dolazio do hrvačke dominacije koja mu je na kraju i donijela mjesto u finalu. Tamo će se boriti protiv Alija Isaeva, čija je borba protiv Denisa Goltsova zapravo bila najveća razočaranje. Dva vrhunska ruska borca gotovo su cijelu borbu bili vrlo pasivni, a ostao je dojam kako Isaev ipak ima blagu prednost. Goltsov je to vjerojatno pretpostavio pa je tek na samom kraju borbu odlučio napasti i pokušati "ukrasti" pobjedu svom sunarodnjaku. No, to je završilo desnim overhand udarcem ISaeva koji Goltsova šalje na pod, a nakon još nekoliko udaraca dolazi do prekida suca Herba Deana, samo sekundu prije kraja borbe. Tako ćemo u finalu teške kategorije imati hrvački okršaj Rosholta i Isaeva.

Ispod teksta možete pogledati snimku cijele priredbe.

Linker
19. travanj 2024 13:54