Ostalo

(VIDEO) SP u hrvanju: Sadulaev ponovno uvjerljiv protiv Snydera, Hrvati se vratili bez uspjeha

Abdulrashid Sadulaev
 Berit Roald/NTB/AFP
U norveškoj metropoli održano je Svjetsko prvenstvo u hrvanju

Samo dva mjeseca nakon završetka Olimpijskih igara u Tokiju, najbolji hrvači svijeta ponovno su se sastali na borilištu, ovog puta u Oslu. Prvenstvo se u muškoj konkurenciji održalo u deset kategorije slobodnim i deset grčko-rimskim stilom te u deset kategorija slobodnim stilom za žene.

Hrvatsku je predstavljalo četiri hrvača, koji su ukupno upisali dvije pobjede. Svi su nastupili u hrvanju grčko-rimskim stilom.

U kategoriji do 77 kilograma nastupio je Antonio Kamenjašević. On je u prvom krugu odradio meč protiv Mađara Tamasa Levaija koji je završio 5:5, ali hrvatski borac eliminiran je jer je Mađar posljednji došao do boda. Najbolji hrvatski hrvač, Božo Starčević, u prvom je kolu kategorije do 82 kilograma, u vrlo napetom meču, rezultatom 4:3 savladao Pera-Andersa Kurea iz Norveška, da bi onda rezultatom 3:0 ispao od Hannesa Wagnera iz Njemačke.

Predstavnika Norveške u prvom je kolu izbacio i Vjekoslav Luburić, uzdanica u kategoriji do 87 kilograma. Rezultatom 3:1 savladao je Ruben Beena, a onda je odradio sjajan meč protiv Matehana Basara iz Turske. Prvi je došao do boda, no onda mu je njegov suparnik uzvratio. Kako je završilo 1:1, još jedan naš predstavnik s turnira je ispao na pravilo posljednje osvojenog boda. U hrvatskom dresu nastupio je još Marko Koščević u kategoriji do 130 kilograma. Njega je u prvom kolu izbacio Mykola Kuchmii iz Ukrajine, rezultatom 5:1.

Kao i u Tokiju, najviše pažnje dobila je kategorija slobodnim stilom do 97 kilograma i to zbog trenutno najvećeg hrvačkog rivaliteta, onog između Abdulrashida Sadulaeva i Kylea Snydera. Nakon što je u Tokiju omjer u međusobnim ogledima podigao na 2:1, Sadulaev je dominantan bio i u Oslu. Čistih 6:0 za 25-godišnjaka koji polako kroči prema nazivu možda i najboljeg hrvača slobodnim stilom svih vremena.

Svakako vrijedi spomenuti kako jedno zlato odlazi našim susjedima, odnosno u Srbiju. Njega je u kategoriji do 87 kilograma grčko-rimskim stilom uzeo Gruzijac sa srpskom putovnicom,Zurab Datunashvili. Njega pamtimo iz Tokija, budući da je u borbi za medalju savladao Ivana Hukleka.

Najuspješnije nacije na kraju bili su Iran, koji je osvojio ukupno 13 medalja, od čega sedam zlata te SAD, s po pet zlata, srebra i bronci. Japan je uzeo pet zlata, tri srebra i četiri bronce, dok su sportaši iz Rusije uzeli najviše medalja, 18, no samo četiri bile su one najsjajnije. Iran je svih sedam svojih zlata osvojio u muškoj, a Japan čak četiri u ženskoj konkurenciji.

Popis svih rezultata i svjetskih prvaka možete pronaći OVDJE.

Linker
20. travanj 2024 09:52