Regija

Alen Babić: 'Već nakon dvije runde sparinga Dillian Whyte mi je rekao - Ti si 'Savage Babich'!'

Alen Babić i Dillian Whyte
 Instagram
Hrvatski boksački profesionalac Alen "Savage" Babić (1-0, 1KO) će ove subote, 20. srpnja, u londonskoj O2 Areni boksati protiv Francuza Morgana Dessauxa svoj drugi profesionalni meč.

Hrvatski boks je doslovno preko noći dobio još jednog vrlo potentnog boksačkog profesionalca, koji bi u kratkom periodu mogao prodrmati svjetsku scenu u "cruiser" kategoriji. Naš dosadašnji vrlo uspješni amater iz Boksačkog kluba Leonardo, Alen Babić, ovih dana proživljava svoj sportski san. Prije nekoliko tjedana mu je nenadano stigao poziv šestog najboljeg teškaša svijeta Dilliana Whytea (25-1, 18KO) za njegov pripremni trening kamp, a već idućeg vikenda Babić će na velikoj Whyteovoj priredbi u londonskoj O2 Areni boksati svoj drugi profesionalni meč.

U ekskluzivnom intervjuu za Fight Site Babić je otkrio kako su se sve kockice posložile u tako kratkom razdoblju i čime je toliko impresionirao velikog Whytea da mu je ovaj ponudio profesionalni ugovor.

Sve se izuzetno brzo i vrlo pozitivno odvija za tebe posljednjih tjedana. Poziv Dilliana Whytea na sparinge, profesionalni debi prošlog vikenda u Italiji, a sada i nastup u velikoj O2 Areni... Možeš li nam ukratko ispričati kako se sve "zakotrljalo" i kako si od uspješnog amatera postao profesionalac koji boksa na tako velikoj priredbi, u tako kratkom periodu?

"Jako je teško ukratko sve ispričati što mi se u kratkom periodu izdešavalo jer je toliko toga bilo. I sam još uvijek nisam svjestan svega, ali ukratko... Menadžer Ivan Dijaković me pozvao da dođem u kamp Dilliana Whytea u Londonu kako bih sudjelovao na sparinzima za meč protiv Oscara Rivasa. Stigao sam tamo nakon par dana, odradio sam prvi sparing i tu je sve krenulo. Odradio sam dobro taj sparing i činilo mi se da je to bio okidač za sve ove stvari koje su uslijedile. Kasnije je svaki novi sparing bio jači i čvršći. Na kraju mi je ponudio profesionalni ugovor."

Dillian Whyte je očito bio jako zadovoljan sa sparinzima u Londonu i očito je da je imao mnogo koristi od rada s tobom. Jesi li sam očekivao da ćeš mu moći toliko dobro parirati i da će sparinzi dovesti do profesionalnog ugovora?

"Whyte je odmah nakon prvog sparinga prepoznao sve moje kvalitete. Tako da sam do kraja kampa bio njegov glavni sparing partner s kojim je najčešće radio. Radili smo po šest, po pet, po četiri runde. Koliko god je trebalo, ja sam boksao. Bio sam svjestan da mogu dobro odraditi svoj posao jer sam i ranije sparirao s teškašima i uvijek su mi takvi sparinzi odgovarali. Bio sam siguran u sebe, vjerovao sam u svoje kvalitete, ali nisam niti sanjao da bih mogao dobiti profesionalni ugovor. Otišao sam gore kao amaterski boksač, a vratit ću se iz Londona kao profesionalac s dvije pobjede."

Koliko dugo si planirao početak profesionalne karijere? Dojam je da si posljednje dvije godine bio nezadovoljan ostankom u amaterskom boksu?!

"Oduvijek sam bio zainteresiran isključivo za profesionalni boks jer me amaterska karijera nikada nije previše zanimala. Čak niti najveća boksačka amaterska natjecanja, poput Olimpijskih igara, nisu mi bila toliko bitna. Uvijek sam gledao prema profesionalnom boksu. Općenito nisam ljubitelj amaterskog boksa i radi sudaca koji ga kroje i radi toga kako je organiziran. Često su me u njemu potcijenjivali i osporavali. I ovo sada sve što se događa je najbolji dokaz da je to bilo tako."

Kažu da boksačima iz BK Leonardo više odgovara profesionalni stil u odnosu na onaj u amaterskoj konkurenciji. Zašto je tomu tako?

"To je istina, a razlog je taj što naš trener Leonard Pijetraj od početka s nama radi kao s boksačkim profesionalcima. Uvijek težimo ka profesionalnom stilu. Amaterski boks je nekakvo nužno zlo koje moraš proći da bi jednog dana došao do profesionalizma. Ja sam ukupno odradio prilično dugačku i uspješnu amatersku karijeru, nemam za čime žaliti, ali ne mogu reći niti da sam previše uživao."

Uvod u Italiji si odradio vrlo sigurno prekidom u 2. rundi. U kakvom ti je sjećanju ostao prvi profesionalni meč koji se obično pamti čitav život?

"Rim mi je ostao u prekrasnom sjećanju jer je sam grad spektakularan. Veliki sam ljubitelj povijesti Rima i zato mi je bilo posebno drago što sam upravo tamo odradio svoj profesionalni debi. Boksali smo unutar zdanja koje se činilo kao da je nekakva arena u pitanju. Bio je poseban doživljaj boksati tamo. U prvoj rundi sam bio previše uzbuđen radi svega i doslovno sam htio svog izbaciti protivnika iz ringa. Posljedica toga je bila da sam krivo boksao. Ali u drugoj sam se smirio, posložio i dovršio sam posao vrlo brzo. Unutar jedne minute nokautom."

"Savage" je odlično sjelo s obzirom na tvoj stil! Od kuda nadimak?

"Nadimak 'Savage' (Divljak op.a) sam dobio odmah nakon prvog sparinga s Dillianom Whyteom. I to nakon samo dvije runde odboksane s Whyteom. Dillian mi je reko da sam 'Savage Babić'. To mi je bilo prvo što mi je rekao. Meni se to svidjelo odmah na prvu, a nadimak je ostao sam po sebi radi mog fajterskog stila. Prezadovoljan sam i drago mi je da mi ga je nadijenula jedna svjetska boksačka zvijezda poput Dilliana Whytea."


Nakon originalnog protivnika u O2 Areni, dobio si ipak drugo ime. Što možeš reći o Morganu Dessauxu?

"Prvi protivnik je bio Englez koji je imao dosta iskustva i dosta profesionalnih pobjeda. Vjerujem da bi mi odgovarao stilski jer je pravi fajter. Nažalost, on je odustao pa su se tražile druge opcije i druga imena. Pitali su me što želim, a moj odgovor je uvijek bio da mi dovedu najboljeg i najopasnijeg mogućeg protivnika između svih mogućih. Morgan Dessaux ide naprijed, agresivan je i zato vjerujem da će meč biti vrlo zanimljiv. Ja uvijek, u svakom meču, od prve sekunde idem na nokaut i zato dobro otvorite oči da ga ne bi propustili."

Teško je govoriti o budućim planovima s obzirom da je ispred tebe bitan meč u subotu, no koje su ti želje u nastavku godine s obzirom na ovako brz start profesionalne karijere?

"Isto sam rekao i treneru Leonardu Pijetraju i menadžeru Dillianu Whyteu - jedina želja mi je što češće sada boksati. Bilo bi mi idealno čak i da boksam svakog tjedna. Željan sam mečeva, želim što više vremena provesti u ringu, oni to znaju i slažu se s mojim željama. Tako da je plan ovu godinu boksati što češće i upisati pobjede u tim mečevima."

Dilliana Whytea u "main eventu" priredbe čeka Oscar Rivas. Ulog je upražnjen WBC-ov privremeni pojas u teškoj diviziji. S obzirom da si s njim odradio čitave pripreme, kakve su tvoje prognoze za taj dvoboj?

"Oscar Rivas je kolumbijski boksač, fajter... Da budem iskren, nisam nešto previše impresioniran s njim. Mislim da Dillian Whyte ne bi trebao imati previše problema s njim. Jako je dobro spreman, ja sam glumio Rivasa jer sam stilom vrlo sličan njemu i odradili smo više od 30 rundi sparinga. Ne vidim kako bi mu Rivas mogao napraviti više problema nego mi na sparingu. I zato vidim pobjedu Whytea."

London - Zagreb, kakav će tvoj ritam biti i kako ćeš kombinirati treninge, springe i mečeve?

"Na ovo pitanje još nemam konkretan odgovor jer se sve posljednjih tjedana izdogađalo tako brzo. Bitno mi je da što češće boksam jer sam siguran da ću svaki put kada uđem u ring svoj dio posla odraditi uspješno. Sve ostalo prepuštam ljudima koji se s tim bave - mom timu. Vjerujem da ću se nakon ovog meča vratiti u Zagreb i tamo spremati do idućeg nastupa za koji se nadam da će biti jako brzo. Nadam se da će tako fukcionirati, ali kažem još uvijek ne znam sve pojedinosti."

Drugi profesionalni meč i odmah prijenos uživo na nacionalnoj TV kući?

"Jako sam počašćen tom činjenicom i hvala RTL-u na tome. Odradili smo baš i intervju u srijedu u kojem sam najavio meč protiv Dessauxa. Sve ovo što se događa mi se još uvijek čini kao san. Jako mi je drago da su prepoznali naš rad i našu kvalitetu. Oduvijek sam želio biti boksač kojeg će ljudi voljeti radi mog stila. Želim da publika uživa u mojim mečevima i da me po tome pamte."

Linker
23. travanj 2024 23:21