Regija

Analiza Igora Pokrajca: 'Stipe je psihički najstabilniji borac današnjice, očekujem veličanstven meč'

Igor Pokrajac
 Marko Todorov / CROPIX
Bivši hrvatski UFC borac, nedavno umirovljen, o borbi u Las Vegasu

Nedjeljna zora, s planiranom satnicom glavne borbe UFC 252 Miočić - Cormier oko 5.30 - 6.00 sati, u programu Nove TV jedan od stručnih sukomentatora, uz Zelga Galešića, bit će poslovično već i Igor Pokrajac.

Hrvatska MMA legenda, borac s UFC iskustvom, a koji je nedavno u 41. godini odlučio okončati sportsku, natjecateljsku karijeru. S ukupno 45 MMA borbi, od toga 14 u UFC-u suvišno je uopće zboriti o njegovom iskustvu, poznavanju nekih pa i najsitnijih detalja u pripremi ovakvih dvoboja.

Odmah za početak, jesu li u pravu UFC, američki, ali i svi ostali svjetski mediji kada nadolazećem dvoboju pristupaju s laskavim epitetom najveće borbe svih vremena u teškoj kategoriji?

- Pa, što se tiče ove ere, da. Svaka era nosi ipak nešto svoje, neki svoj najveći meč. Teška, poluteška kategorija - veli Igor “Duke” Pokrajac uz naglasak.

- Morate znati da ipak Amerikanci uvijek nastoje napraviti show. Stipe je po meni definitivno najveći teškaš svih vremena. To je on dokazao nebrojeno puta. Naravno, onaj poraz od Cormiera pretprošle godine ne da se izbrisati i to je Cormier napravio tada velemajstorski, ali to po meni nikako ne mijenja mjesto i značaj Stipe Miočića. Tu bih samo dodao jedan vrlo korektan potez Cormiera koji je odmah rekao ne samo da pristaje na uzvrat Miočiću, već je tada rekao da prva obrana može biti samo protiv Stipe. Svaka čast i to treba istaknuti. Miočić bi još k tomu s pobjedom u nedjelju po našem vremenu postao i statistički, po svim parametrima najbolji teškaš svih vremena.

Iako, stvara se takav dojam ovdje u Europi, možda se varamo, da bi Amerikanci više voljeli Cormiera kao pobjednika i da kao takav ode u mirovinu koju je najavio.

- Amerikanci sve rade da Cormier dobije tu borbu, te od tuda onda i dodatno taj epitet “borbe svih vremena”. Ako dobije, onda su opet dobili značajno na marketingu za svojeg borca. To se povlači i od mjesta odigravanja borbe, UFC Apex Arene koja je manja, pogoduje borcu poput Cormiera koji je hrvač. Makar, nemojmo zaboraviti i da je Miočić hrvač i vrhunski udarač i koji zna iskoristi malen prostor. On će uvijek iznaći prostor za distancu i znati napadati. Opet, pa i od Cormiera se očekuje napad, njegov standardni, sa spuštanjem glave. E... tu očekujem dobar Stipin aperkat koji bi napravio velike štete Cormieru.

Kada smo kod te dvorane, UFC Apex Arene i njezinog oktogona koji je 7x7 metara odnosno manji od nešto uobičajenijih 9x9 u kojima se više Miočić borio, tu postoji teorija da su Stipe odnosno njegovi menadžeri podbacili odnosno da su trebali napraviti veći pritisak i ne pristajati na kavez 7x7. Takav navodno više pogoduje Cormieru. Slažete li se s takvim ocjenama?

- Ma, ni govora. Stipe i svi mi borci treniramo i u manjim kavezima i u većim i na tvrdoj strunjači i svakako... Stipe je kao što sam rekao borac koji zna iskoristiti i manji prostor, a ne da je to nešto što pogoduje Cormieru. Dakako, puno će ovisiti i o načinu borbe.

Tu mislite na Cormierove famozne prste kojima “ubada u oči”? To je nešto što je činio ranije, i protiv Miočića.

- Da, ali ne ide on s prstima naprijed da bi suparnika ubo u oko, već ide ispruženom šakom kako bi primio suparnikovu ruku i onda ostvario onu svoju hrvačku naviku, prednost. Nehotice se događa da suparnika ubode prstom u oko.

Miočić je spomenuo prije koji dan kako u ovoj borbi “ne smije biti idiot i previše čekati s napadom...”. Tu se referirao u biti na onu izgubljenu borbu iz 2018.

- Ne smije prekasno krenuti i u smislu Cormierovog ritma. Mislim međutim da je Stipe jako dobro radio, spremno izgleda. Tu sudim prema nekim fotografijama, video-zapisima jer doista nekih drugih izvora ni nemamo. Psihički mislim da je najstabilniji borac današnjice. Očekujem veličanstven meč dostojan svjetskog prvaka - veli Igor Pokrajac.

Linker
23. travanj 2024 09:01